
Analiza / Prześwietlamy: Polskie Piwa
Przedstawiamy Państwu raport, w którym analizujemy jakość piw dostępnych na polskim rynku pod względem obecności pozostałości pestycydów. Jest on wynikiem wspólnej pracy Instytutu Spraw…
Przedstawiamy Państwu raport, w którym analizujemy jakość piw dostępnych na polskim rynku pod względem obecności pozostałości pestycydów. Jest on wynikiem wspólnej pracy Instytutu Spraw…
Chcę wiedzieć
# Ekologia
# Zdrowie
Z Andrzejem Olkowskim, prezesem Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich, rozmawiamy o standardach produkcji piwa w Polsce i związanych z nimi konsumenckich wyborach. Andrzej Olkowski…
Chcę wiedzieć
# Ekologia
# Społeczeństwo i kultura
# Zdrowie
Pestycydy są dziś wszędzie. Znajdują się nawet w na pozór bezpiecznych produktach jak płatki śniadaniowe czy kasze. Jak wpływają na nasze życie? O tym m.in. pisze…
Chcę wiedzieć
Czy masz świadomość?
# Zdrowie
Z Marcinem Galickim, współtwórcą Food Rentgen, rozmawia Rafał Górski, prezes Instytutu Spraw Obywatelskich. Czy rakotwórczy glifosat jest w piwach? Co wynika z badań Monachijskiego…
Chcę wiedzieć
# Ekologia
# Zdrowie
Z Beth Gardiner, amerykańską dziennikarką, autorką książki „Uduszeni” rozmawiamy podczas jej wizyty w Polsce o szkodliwości smogu, jego wpływie na zdrowie i różne sfery…
Chcę wiedzieć
# Polityka
# Świat
# Zdrowie
Temat szkodliwości glifosatu ostatnio stał się ważnym elementem debaty publicznej. To, co przed kilku laty dla wielu wydawało się teorią spiskową…
Chcę wiedzieć
# Ekologia
# Zdrowie
Z Mieczysławem Babalskim rozmawiamy o rolnictwie ekologicznym, hodowaniu zwierząt, żywności pełnej składników odżywczych i ochronie gleby. Mieczysław Babalski Jeden z pionierów rolnictwa ekologicznego…
Chcę wiedzieć
# Ekologia
# Świat
# Zdrowie
Eksport śmieci z krajów Europy wzrósł z 6 do 22 milionów ton odpadów rocznie. Przodują w tym Wielka Brytania, Niemcy i Holandia. A cierpią na tym głównie…
Podpisz petycję przeciwko stosowaniu glifosatu!…
Chcę wiedzieć
# Ekologia
# Zdrowie
W tradycyjnej duchowości obecne było przekonanie, że nie należy naruszać spokoju lasu przez jego rabunkową eksploatację, gdyż gniewa to zamieszkujące tam istoty – drzewa, zwierzęta, duchy.
Chcę wiedzieć
# Nowe technologie
# Społeczeństwo i kultura
# Zdrowie
78 organizacji z Europy – w tym Instytut Spraw Obywatelskich – wzywają Komisję Europejską do wprowadzenia tymczasowego zakazu stosowania technologii Gene Drive. List…
Chcę wiedzieć
# Ekologia
# Polityka
Przez ostatnie miesiące ludzkość funkcjonowała w cieniu kryzysu wywołanego wirusem SARS-CoV-2. Społeczeństwa na całym świecie zatrzymały się w oczekiwaniu na koniec pandemii. Tymczasem czeka nas…
Rok 2020 jest kluczowym dla przyszłości europejskiej polityki rolniczej i żywnościowej. W tym roku Unia Europejska i rządy poszczególnych państw podejmą najważniejsze decyzje…
Chcę wiedzieć
Czy masz świadomość?
# Zdrowie
Co wynika z raportu o pozostałościach glifosatu w kaszach z polskich sklepów? Jakie są początki niezależnych badań żywności w naszym kraju? Kto z nami gra w glifosatową…
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), działająca przy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w 2015 roku sklasyfikowała glifosat jako „prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi”.
Chcę wiedzieć
# Ekonomia
# Społeczeństwo i kultura
# Zdrowie
Zamknięcie targowisk to bezsensowne marnowanie żywności rodzimej produkcji. Dlaczego tak uważam? Zamknięcie targowisk w czasie epidemii COVID-19 oznacza bezsensowne niszczenie lokalnych rolników. Oznacza…
Mamy wyniki kolejnych niezależnych badań żywności! FoodRentgen i Fundacja Konsumentów opublikowały raport o pozostałościach glifosatu w kaszach z polskich sklepów – tym razem jaglanych.
Chcę wiedzieć
# Społeczeństwo i kultura
Sprawdź! Co zrobić z wykupionym wyjazdem, który odwołano? Co poradzić na sztucznie zawyżane ceny? Jak nie dać się oszukać? Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów podejmuje…
Głos bardzo młodej kobiety radośnie oznajmił: „W tym pniu nie ma śmieci!”. To zdanie wyrwało mnie z nasłuchiwania popisów dzięciołów, które swoim donośnym…
Obchodzony 15 marca Światowy Dzień Konsumenta w tym roku upływa w szczególnych okolicznościach – zagrożenia koronawirusem. Poza tak wyjątkowymi skrajnie niebezpiecznymi sytuacjami na konsumentów…
Chcę wiedzieć
# Ekonomia
# Społeczeństwo i kultura
Co roku na polskie śmietniki trafia 18 miliardów pełnych talerzy jedzenia. Nic dziwnego, skoro dwie trzecie z nas nie odróżnia formułki „najlepiej spożyć…
Rakotwórczy glifosat stosowany jest w Polsce na polach uprawnych ziemniaka, marchwi, pietruszki, cebuli, pora, kukurydzy, buraka cukrowego, pszenicy, żyta, jęczmienia, rzepaku, łubinu,…
Ponad 4 miliardy złotych rocznie kosztuje Polskę import modyfikowanej śruty sojowej do produkcji pasz. O tym, czym ją zastąpić, jak rozwinąć…
Chcę wiedzieć
# Polityka
# Zdrowie
Glifosat to celebryta wśród herbicydów, który zrobił oszałamiającą światowa karierę. Jego producentowi i największemu orędownikowi, koncernowi Monsanto, przyniósł ogromne zyski. Jak do tego doszło?…