„Chwast to roślina, której zalety nie zostały jeszcze odkryte” – pisał Ralph Waldo Emerson. Warto byłoby uzupełnić tę myśl o fragment „…lub roślina, której zalety zostały…
Pani Joanna mieszka w jednym z dużych miejskich blokowisk. Jej pasją są psy. Razem z Calvadosem i Tequilą trenują, ćwiczą, jeżdżą na wystawy i szkolenia. Kiedyś psy…
Z dr. Arturem Miszczakiem rozmawiamy o badaniu żywności, o tym, co jemy, o jakości żywności na naszym rynku i szukaniu w niej pozostałości pestycydów. Artur Miszczak Absolwent…
Świdrujący odgłos kosiarki, często podkaszarki, dobiegający rankiem z pobliskiego trawnika, a później wygolona nisko trawa, podsychająca w promieniach ostrego słońca. Znajomy obrazek? Podobno…
Jakie są główne bolączki państwowego nadzoru nad żywnością? Czego potrzeba, by państwo wreszcie zaczęło gwarantować, że do naszych żołądków trafiają wyłącznie produkty wolne od toksycznych związków…
Rok 2022 zdecydowanie rozpoczął się niefortunnie. Jeszcze nie opadł kurz po kolejnej fali epidemii COVID-19, a już po chwili świat zmroziła informacja o ataku Rosji…
Gene drive albo napęd genowy to metoda inżynierii genetycznej zaprojektowana w celu likwidowania naturalnych populacji organizmów lub całych gatunków albo zamieniania ich na zmodyfikowane genetycznie…
Na debatę „Polskie rolnictwo w stronę przyszłości” z udziałem Janusza Wojciechowskiego, Komisarza UE ds. rolnictwa zapraszają Gabinet Komisarza, Instytut Spraw Obywatelskich i Koalicja Żywa Ziemia.
Nie chcę z nikim sporów. Chcę prawdy. Politycy nie szukają rozwiązania, lekarze nie szukają rozwiązania… – mówi o swojej walce ze stosowaniem glifosatu Karolina Mądrawska, sołtys…
Podpisz petycję, wzywając tym samym decydentów europejskich do utrzymania kontroli bezpieczeństwa, przejrzystości i etykietowania wszystkich GMO znajdujących się na rynku! Komisja Europejska…
Skąd wzięła się zła sława glifosatu? Dlaczego stosowany jest zarówno na polach uprawnych, jak i w przestrzeni publicznej? Czy istnieje jeszcze bezpieczna żywność i miasta…
Wiele osób, które dla wygody, żeby nie powiedzieć z lenistwa, stosuje Roundup w przydomowych ogródkach, nie zadaje sobie trudu, aby dowiedzieć się, czym on właściwie jest.
Być może stwierdzenie to zabrzmi jak truizm, ale nie byłoby ruchów konsumenckich, gdyby nie konsumenci. Lub może raczej – gdyby nie konsumenci w bardzo konkretnym tego słowa znaczeniu,…
Opracowanie to bezpośrednio nawiązuje do raportu Klubu Rzymskiego „Granice Wzrostu” z 1972 r., a jednocześnie przedstawia osobistą, autorską prognozę rozwoju świata na kolejne 40 lat. Autor…
Z Januszem Wojciechowskim, komisarzem Unii Europejskiej ds. rolnictwa, rozmawiamy o tym, jaką żywność powinniśmy kupować, co da nam strategia „od pola do stołu” i dlaczego warto…
Książka o tym, „jak zimno i ćwiczenia oddechowe pomagają w odzyskaniu odporności oraz utraconej siły ewolucyjnej”. I wciągająca, niezwykła opowieść o pewnym człowieku… Ostrzeżenie: Książka,…
O Gilles-Ericu Seralinim było głośno w roku 2012, kiedy wraz z zespołem naukowców opublikował wyniki badania na szczurach dowodzące szkodliwości glifosatu oraz kukurydzy GMO. W efekcie…
Mieszkańcy miast, a obecnie również wsi, coraz bardziej boją się dzikości, chcą żyć w warunkach sterylnych, bez „chwastów” i „robaków” w swoim otoczeniu, a to przecież zapewniają…
Państwo nie jest w stanie zagwarantować, że w kupowanej przez nas żywności nie pozostało zbyt dużo szkodliwych pestycydów – wykazała Najwyższa Izba Kontroli. Na początku 2020 r. łódzka…
„Tego dnia, kiedy doszło do wypadku, w którym zepsuł się opryskiwacz, a ja zostałem zmoczony środkiem chwastobójczym, nie myślałem o tym zbyt dużo. Umyłem się w zlewie, tak dobrze…
Zapraszamy do lektury najnowszego numeru „Aktywności Obywatelskiej”, która w całości poświęcona jest glifosatowi – najpopularniejszemu składnikowi herbicydów na świecie. Gazetę przygotowaliśmy wspólnie z Fundacją Ecorower.