30 czerwca 2021 roku Komisja Europejska podjęła w drodze głosowania decyzję o zakazie chowu klatkowego. Ów zakaz ma obowiązywać od 2027 r. Przepisy mają…
Nasz ostatni artykuł poświęcony nowemu GMO oraz decyzjom Unii Europejskiej w tej kwestii wywołał wiele emocji, którym jednocześnie towarzyszyły liczne pytania i wątpliwości. W związku z tym…
Ostatnie miesiące były wyjątkowo intensywne, jeśli chodzi o sprawy modyfikacji genetycznych i tzw. nowego GMO. Zdziwiony/na? Być może dlatego, że temat nie przebija się…
Człowiek, czy tego chce, czy nie, nie może żyć bez natury. To ona go stworzyła i ukształtowała. To ona pomogła mu wyewoluować i to ona także pozwoliła mu rozwinąć przemysł. Jak? Ano…
Pierwsze próby terenowe „nowego GMO” w USA stały się faktem. Firma biotechnologiczna Oxitec otrzymała zgodę na testy zmodyfikowanych genetycznie komarów na Florydzie [1].
18 maja 2021 roku niemieckie organizacje wystosowały apel do krajowych decydentów i Komisji Europejskiej nawołując do kontroli nowych metod inżynierii genetycznych. Obecnie branże…
Dyskusja na temat nowych technik genetycznych modyfikacji w sektorze spożywczym oraz ich wpływu na zdrowie i środowisko odbędzie się podczas publicznego wysłuchania 10 maja 2021…
Domagamy się sprzeciwu wobec osłabienia unijnych przepisów dotyczących GMO oraz poparcia światowego moratorium na uwalnianie do środowiska organizmów z mechanizmem nadpisywania genu. Instytut Spraw…
Z dr hab. Małgorzatą Koszewską, prof. PŁ, rozmawiamy o recyklingu odzieży, konsumentach, społecznych i ekologicznych skutkach produkcji ubrań. Małgorzata Koszewska Dr hab. Profesor Politechniki Łódzkiej,…
Dlaczego nowe techniki genetyczne potrzebują restrykcyjnej kontroli. Naukowcy pracujący przy nowych metodach inżynierii genetycznej, zwłaszcza przy wykorzystaniu CRISPR/CAS, zauważyli, że mogą…
List otwarty: Regulacja nowych technik genomicznych Bruksela, 30 marca 2021 r. Szanowny Panie Timmermans, Wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej, Jako społeczeństwo…
„Konsumenci testują: Kasza jaglana – czy zawiera glifosat?” – to nowy raport, który prezentuje wyniki kolejnego badania kasz jaglanych pod kątem obecności szkodliwego glifosatu.
W miarę jak na wadze będzie zyskiwała problematyka ochrony środowiska przez biznes, narastał będzie problem manipulowania przez firmy opinią publiczną w celu przekonania jej o swoim…
Czy wiesz, co jesz? Czy w Twoich codziennych zakupach są produkty rakotwórcze i niebezpieczne dla zdrowia? Czy na pewno wiesz, co kupujesz? Instytut Spraw Obywatelskich od 2004 roku walczy o bezpieczną żywność…
Marcin Galicki Współzałożyciel Programu FoodRentgen publikującego konsumenckie raporty i rankingi produktów spożywczych. Wizjoner, otwarty na działanie dla pożytku drugiego człowieka. Propagator…
Paweł Rokicki Mąż i ojciec wesołej gromadki dzieci. Założyciel i prezes Fundacji Konsumentów. Łączy wiedzę i doświadczenie biznesowe z sercem do działań społecznych. Biznesu…
Oddajemy w państwa ręce nowy raport dotyczący jakości kasz gryczanych sprzedawanych w polskich sklepach. To kontynuacja badań podjętych w 2019 roku. Jak przez ten czas…
Trójpolówka. Trójpodział władzy. Święta Trójca. Ciało, Umysł, Dusza… Trójka ma od wieków praktyczne zastosowanie i sprawdza się także w naszych czasach. Trzy zasady „eko”.
Obecnie zwierzęta hodowlane stanowią ponad 90% populacji wszystkich zwierząt. Ich niedługie życie koncentruje się wokół fermy i ubojni. Paradoksalnie to nie śmierć, a życie…
Z profesor Wiesławą Widłak, biologiem molekularnym z Narodowego Instytutu Onkologii w Gliwicach, rozmawiamy o szansach i zagrożeniach, jakie niesie ze sobą metoda modyfikacji genomu – CRISPR-Cas9.
„Chcę pojąć zastosowania i konsekwencje tej zadziwiającej technologii, którą pani opracowała” – rzekł Adolf Hitler wpatrując się z żywym zainteresowaniem w dr Jennifer A. Doudna,…
W 2020 roku nagrodę Nobla z dziedziny chemii otrzymały Emmanuelle Charpentier z Francji i Jennifer A. Doudna ze Stanów Zjednoczonych za niezwykle tajemniczą technologię inizynierii genetycznej…
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.