Sonia Priwieziencew Absolwentka Instytutu Nauk Politycznych w Paryżu, pracę magisterską pisała na temat przemian polskiego rolnictwa w perspektywie wejścia do UE. Po karierze w audycie…
„Ale ja by się narobiła” – to zdanie polskiej rolniczki wypowiedziane bez mała ćwierć wieku temu w reakcji na wezwanie do ekologicznych metod gospodarowania, zawsze przychodzi mi na myśl,…
Z dr. hab. Łukaszem Łuczajem, prof. Uniwersytetu Rzeszowskiego rozmawiamy o zakazie stosowania herbicydów na terenie miast. Łukasz Łuczaj dr hab. Łukasz Łuczaj, profesor Uniwersytetu…
W lewym narożniku gigant pochodzący ze Stanów Zjednoczonych, dysponujący batalionem prawników. Jeden z najprężniej rozwijających się koncernów. Szczególne osiągnięcia: międzynarodowa sprzedaż środka zagrażającego…
Aby móc porozmawiać o glifosacie, najpierw trzeba poznać jego budowę i właściwości chemiczne. Glifosat, nazwa zwyczajowa substancji czynnej środków chwastobójczych. Nazwa pełna…
Polacy coraz częściej zgłębiają temat swojego zdrowia. Do listy zagadnień takich jak smog, jakość żywności czy katastrofa klimatyczna warto dopisać jeszcze jedno…
Napędy genowe (gene drives) – brzmi jak kolejna futurystyczna wizja jednego z hollywoodzkich reżyserów kina science fiction. Tymczasem wszystko wskazuje na to,…
„Chwast to roślina, której zalety nie zostały jeszcze odkryte” – pisał Ralph Waldo Emerson. Warto byłoby uzupełnić tę myśl o fragment „…lub roślina, której zalety zostały…
Pani Joanna mieszka w jednym z dużych miejskich blokowisk. Jej pasją są psy. Razem z Calvadosem i Tequilą trenują, ćwiczą, jeżdżą na wystawy i szkolenia. Kiedyś psy…
Z dr. Arturem Miszczakiem rozmawiamy o badaniu żywności, o tym, co jemy, o jakości żywności na naszym rynku i szukaniu w niej pozostałości pestycydów. Artur Miszczak Absolwent…
Świdrujący odgłos kosiarki, często podkaszarki, dobiegający rankiem z pobliskiego trawnika, a później wygolona nisko trawa, podsychająca w promieniach ostrego słońca. Znajomy obrazek? Podobno…
Jakie są główne bolączki państwowego nadzoru nad żywnością? Czego potrzeba, by państwo wreszcie zaczęło gwarantować, że do naszych żołądków trafiają wyłącznie produkty wolne od toksycznych związków…
Rok 2022 zdecydowanie rozpoczął się niefortunnie. Jeszcze nie opadł kurz po kolejnej fali epidemii COVID-19, a już po chwili świat zmroziła informacja o ataku Rosji…
Gene drive albo napęd genowy to metoda inżynierii genetycznej zaprojektowana w celu likwidowania naturalnych populacji organizmów lub całych gatunków albo zamieniania ich na zmodyfikowane genetycznie…
Na debatę „Polskie rolnictwo w stronę przyszłości” z udziałem Janusza Wojciechowskiego, Komisarza UE ds. rolnictwa zapraszają Gabinet Komisarza, Instytut Spraw Obywatelskich i Koalicja Żywa Ziemia.
Nie chcę z nikim sporów. Chcę prawdy. Politycy nie szukają rozwiązania, lekarze nie szukają rozwiązania… – mówi o swojej walce ze stosowaniem glifosatu Karolina Mądrawska, sołtys…
Podpisz petycję, wzywając tym samym decydentów europejskich do utrzymania kontroli bezpieczeństwa, przejrzystości i etykietowania wszystkich GMO znajdujących się na rynku! Komisja Europejska…
Skąd wzięła się zła sława glifosatu? Dlaczego stosowany jest zarówno na polach uprawnych, jak i w przestrzeni publicznej? Czy istnieje jeszcze bezpieczna żywność i miasta…
Wiele osób, które dla wygody, żeby nie powiedzieć z lenistwa, stosuje Roundup w przydomowych ogródkach, nie zadaje sobie trudu, aby dowiedzieć się, czym on właściwie jest.
Być może stwierdzenie to zabrzmi jak truizm, ale nie byłoby ruchów konsumenckich, gdyby nie konsumenci. Lub może raczej – gdyby nie konsumenci w bardzo konkretnym tego słowa znaczeniu,…
Opracowanie to bezpośrednio nawiązuje do raportu Klubu Rzymskiego „Granice Wzrostu” z 1972 r., a jednocześnie przedstawia osobistą, autorską prognozę rozwoju świata na kolejne 40 lat. Autor…