Na debatę „Od pola do stołu. Jakiej żywności chcesz na swoim talerzu?” z udziałem Janusza Wojciechowskiego, komisarza UE ds. rolnictwa zapraszają Regionalny Ośrodek Debaty Międzynarodowej…
I o tym można by robić pasty: mój stary jest fanatykiem lokalnej żywności. Pół mieszkania zawalone dokumentacją i szpargałami, ile niegdyś w okolicy było zakładów przetwórczych,…
Glifosat to główny składnik Roundupu – powszechnego środka chwastobójczego. Zabija właściwie wszystkie rośliny. Niszczy kwiaty, krzewy owocowe, a nawet mniejsze drzewa. Dowiedz się…
Zapraszamy wszystkich na debatę online „Biotechnologie na talerzu – edycja genów nadzieją czy zagrożeniem?”. Dwie badaczki otrzymały w 2020 roku Nagrodę Nobla za wynalezienie technologii…
30 czerwca 2021 roku Komisja Europejska podjęła w drodze głosowania decyzję o zakazie chowu klatkowego. Ów zakaz ma obowiązywać od 2027 r. Przepisy mają zostać…
Nasz ostatni artykuł poświęcony nowemu GMO oraz decyzjom Unii Europejskiej w tej kwestii wywołał wiele emocji, którym jednocześnie towarzyszyły liczne pytania i wątpliwości. W związku z tym…
Ostatnie miesiące były wyjątkowo intensywne, jeśli chodzi o sprawy modyfikacji genetycznych i tzw. nowego GMO. Zdziwiony/na? Być może dlatego, że temat nie przebija się…
Człowiek, czy tego chce, czy nie, nie może żyć bez natury. To ona go stworzyła i ukształtowała. To ona pomogła mu wyewoluować i to ona także pozwoliła mu rozwinąć przemysł. Jak? Ano…
Pierwsze próby terenowe „nowego GMO” w USA stały się faktem. Firma biotechnologiczna Oxitec otrzymała zgodę na testy zmodyfikowanych genetycznie komarów na Florydzie [1].
18 maja 2021 roku niemieckie organizacje wystosowały apel do krajowych decydentów i Komisji Europejskiej nawołując do kontroli nowych metod inżynierii genetycznych. Obecnie branże…
Dyskusja na temat nowych technik genetycznych modyfikacji w sektorze spożywczym oraz ich wpływu na zdrowie i środowisko odbędzie się podczas publicznego wysłuchania 10 maja 2021…
Domagamy się sprzeciwu wobec osłabienia unijnych przepisów dotyczących GMO oraz poparcia światowego moratorium na uwalnianie do środowiska organizmów z mechanizmem nadpisywania genu. Instytut Spraw…
Z dr hab. Małgorzatą Koszewską, prof. PŁ, rozmawiamy o recyklingu odzieży, konsumentach, społecznych i ekologicznych skutkach produkcji ubrań. Małgorzata Koszewska Dr hab. Profesor Politechniki Łódzkiej,…
Dlaczego nowe techniki genetyczne potrzebują restrykcyjnej kontroli. Naukowcy pracujący przy nowych metodach inżynierii genetycznej, zwłaszcza przy wykorzystaniu CRISPR/CAS, zauważyli, że mogą…
List otwarty: Regulacja nowych technik genomicznych Bruksela, 30 marca 2021 r. Szanowny Panie Timmermans, Wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej, Jako społeczeństwo obywatelskie…
„Konsumenci testują: Kasza jaglana – czy zawiera glifosat?” – to nowy raport, który prezentuje wyniki kolejnego badania kasz jaglanych pod kątem obecności szkodliwego glifosatu.
W miarę jak na wadze będzie zyskiwała problematyka ochrony środowiska przez biznes, narastał będzie problem manipulowania przez firmy opinią publiczną w celu przekonania jej o swoim…
Czy wiesz, co jesz? Czy w Twoich codziennych zakupach są produkty rakotwórcze i niebezpieczne dla zdrowia? Czy na pewno wiesz, co kupujesz? Instytut Spraw Obywatelskich od 2004 roku walczy o bezpieczną żywność…
Marcin Galicki Współzałożyciel Programu FoodRentgen publikującego konsumenckie raporty i rankingi produktów spożywczych. Wizjoner, otwarty na działanie dla pożytku drugiego człowieka. Propagator…
Paweł Rokicki Mąż i ojciec wesołej gromadki dzieci. Założyciel i prezes Fundacji Konsumentów. Łączy wiedzę i doświadczenie biznesowe z sercem do działań społecznych. Biznesu…
Oddajemy w państwa ręce nowy raport dotyczący jakości kasz gryczanych sprzedawanych w polskich sklepach. To kontynuacja badań podjętych w 2019 roku. Jak przez ten czas…
Trójpolówka. Trójpodział władzy. Święta Trójca. Ciało, Umysł, Dusza… Trójka ma od wieków praktyczne zastosowanie i sprawdza się także w naszych czasach. Trzy zasady „eko”.