fbpx

Ile pestycydów w polskiej żywności? Jest raport UE

warzywa

Franciszek Strzelczyk

W czerwcu 2019 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport dotyczący pozostałości pestycydów w produktach żywnościowych 28 krajów Unii Europejskiej. Wyniki dotyczące Polski są niepokojące. Prawie połowa przebadanych próbek zawierała pozostałości pestycydów, a w niektórych przypadkach poziom ten drastycznie przekraczał najwyższe dopuszczalne poziomy.

Konsumenci w Polsce mają prawo być niezadowoleni. Według powyższego raportu żywność w Polsce nie tylko drożeje, ale również zawiera w sobie związki chemiczne, które wskazują na niewłaściwe użycie pestycydów podczas produkcji żywności. Tak było w ponad 36,6% przebadanych próbek, a w 3,6% pozostałości pestycydów przekroczyły najwyższy dopuszczalny poziom (NPD). Czy to dużo? Dla porównania procent próbek zanieczyszczonych pestycydami w Rumunii wynosił 22,5%, w Słowenii tylko 12%, a więc trudno uznać nasz lokalny wynik za satysfakcjonujący.

Sprawozdanie miało charakter roczny i dotyczyło próbek pobranych w 2017 roku. Wśród 2448 zbadanych produktów były warzywa, owoce, grzyby, żywność przetworzona, produkty pochodzenia zwierzęcego, żywność przeznaczona dla niemowląt oraz dzieci, produkty zbożowe, nasiona, oleje, herbaty.

Najwyższy poziom pozostałości stwierdzono w próbkach owoców i warzyw. Niechlubny rekord pobiły gruszki (98% próbek z zanieczyszczeniami), winogrona (92%) oraz truskawki (68.4%). Na rodzimym rynku najgorszy wynik wśród warzyw osiągnęła pietruszka – 84% zanieczyszczonych próbek.

Czytaj też: Ekologicznie, z pestycydami, czy z GMO – jak produkować żywność? (wywiad)

Wyniki pozostałych grup produktów (mleka, miody, płatki) były zdecydowanie lepsze – pozostałości stwierdzono w około 22% badanych próbkach. Jeśli jednak dokonamy porównania z innymi krajami Unii Europejskiej, okaże się, że i tego wyniku nie możemy przyjąć z ulgą. Wspomniana wcześniej Słowenia (w tej samej grupie produktów) osiągnęła wynik na poziomie 1% zanieczyszczeń. Różnica znów jest porażająca.

Wyniki budzą niesmak, a mimo tego część portali branżowych próbuje przekuć je w sukces. Jednym z argumentów, na który się powoływano, był wzrost liczby próbek bez śladów po pestycydach. Faktycznie Polska poprawiła swój wynik, ale zaledwie o 2,8%. To niewiele, zważywszy, że były kraje, którym udało się osiągnąć w tym zakresie wyniki dwucyfrowe, np. Rumunia zanotowała wzrost próbek bez pozostałości o 10%. Zresztą przyjęta retoryka sukcesu pełna jest podobnych sprzeczności. Idealizowanie związków chemicznych znajdujących się w żywności kłóci się z pozytywnym przekazem o zdrowym i naturalnym rolnictwie w Polsce.

Piotr Kaźmierczak

Raporty EFSA:

  1. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/sp.efsa.2019.EN-1666
  2. https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5743

Przejdź do archiwum tekstów na temat:

# Zdrowie Chcę wiedzieć

Być może zainteresują Cię również:

Centrum Wspierania Rad Pracowników

„Rzeczpospolita” o Centrum Wspierania Rad Pracowników

W artykule Tomasza Zalewskiego pt. „Nie wszyscy chętni nowym radom”, który ukazał się 12 sierpnia na łamach dziennika „Rzeczpospolita”, autor powołuje się na doświadczenia Instytutu Spraw Obywatelskich związane problematyką rad pracowników. Cieszymy się, że nasze działania zostały dostrzeżone. Zainteresowanie ze strony mediów i członków rad pracowników utwierdza nas w przekonaniu, że Centrum Wspierania Rad Pracowników ma sens. Jest pomocne przy rozwiązywaniu problemów z jakimi zwracają się do nas zarówno pracownicy, jak i pracodawcy.