Jak nowe techniki GM mogą wpłynąć na żywność, zdrowie i środowisko? Sprawdź!

CRISPR
fot. "CRISPR" by EpicTop10.com is licensed under CC BY 2.0
Tygodnik Spraw Obywatelskich – logo

Nr 70 / (18) 2021

Dyskusja na temat nowych technik genetycznych modyfikacji w sektorze spożywczym oraz ich wpływu na zdrowie i środowisko odbędzie się podczas publicznego wysłuchania 10 maja 2021 roku. Wydarzenie organizuje Komisja Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności Parlamentu Europejskiego.

Celem wysłuchania jest ocena i omówienie potencjalnego wpływu nowych technik modyfikacji genetycznej na zdrowie i środowisko. Urzędnicy Komisji omówią „Raport na temat  nowych »technik genomicznych«”, który powstał po orzeczeniu TSUE z 2018 roku.

TSUE stwierdził wówczas, że produkty poddane edycji genomu i inne nowe GMO wchodzą w zakres prawodawstwa UE dotyczącego GMO, wskazując jednocześnie, że należy rozważyć nowe instrumenty polityczne, aby uczynić prawodawstwo bardziej odpornym, przyszłościowym i jednolicie stosowanym.

Działamy bez cenzury. Nie puszczamy reklam, nie pobieramy opłat za teksty. Potrzebujemy Twojego wsparcia. Dorzuć się do mediów obywatelskich.

Przesłuchanie można śledzić za pośrednictwem transmisji internetowej na stronie Komisji (ENVI),  będzie również dostępne na żądanie. Rejestracja nie jest wymagana. Poczatek – godzina 13:45.

Program
13:45 – 13:50 Welcome and opening remarks by Pascal Canfin, Chair of the Committee on Environment, Public Health and Food Safety (ENVI)
13:50 – 14:00 Presentation by the European Commission of its study on 'novel genomic techniques’
14:00 – 14:50 Panel 1 – Understanding new GM techniques and their impact on health and environment
(Chair: Pascal Canfin, ENVI Chair)
14:00 – 14:10 What is GM and what are the health risks? (10’)
Dr. Michael Antoniou, Reader in Molecular Genetics – King’s College London
14:10 – 14:20 New GM techniques and the environment: a broader perspective (10’)
Dr. Margret Engelhard, Head of Division – Federal Agency for Nature Conservation, Germany (BfN)
14:20 – 14:50 Q&A session with Members
14:50 – 15:40 Panel 2 – GM techniques and sectoral impact
(Chair: Pascal Canfin, ENVI Chair)
14:50 – 15:00 New GM techniques: the consumers’ point of view (10’)
Ms. Iris Strutzmann, Austrian Chamber of Labour, affiliated Member of BEUC
15:00 – 15:10 Biotechnology, Food Security, and the Environment (10’)
Prof. Dr. Matin Qaim, Chair of International Food Economics and Rural Development, University of Göttingen, Germany
15:10 – 15:40 Q&A session with Members
15:40 – 15:45 Closing statement by ENVI Chair

Sprawdź inne artykuły z tego wydania tygodnika:

Nr 70 / (18) 2021

Przejdź do archiwum tekstów na temat:

Chcę wiedzieć

Przejdź na podstronę inicjatywy:

Co robimy / Chcę wiedzieć

Być może zainteresują Cię również: