fbpx

Konferencja w Sejmie RP „GMO – szansa czy zagrożenie dla polskiego rolnictwa i środowiska naturalnego”

Rafał Górski w Sejmie - konferencja GMO

Wczoraj (1 września 2016 r.) odbyła się  w Sejmie konferencja „GMO – szansa czy zagrożenie dla polskiego rolnictwa i środowiska naturalnego”. Jednym z prelegentów był Rafał Górski, prezes INSPRO.

Program konferencji:

  1. Poland’s Position on GMO – European Perspective. International Resistance to the Modification and Control of Life – sir Julian Rose
  2. Wolne do GMO? Chcę wiedzieć! – 8 lat kampanii obywatelskiej na rzecz bezpiecznej żywności – Rafał Górski
  3. Z GMO należy zachować przezorność – prof. dr hab. Jan Narkiewicz-Jodko
  4. Polska wolna od GMO? Genetycznie zmodyfikowana polityka – Jadwiga Łopata
  5. Znakowanie produktów bez GMO w niektórych krajach UE – Dorota Metera
  6. Ekonomiczne i społeczne skutki GMO – dr hab. inż. Krzysztof Kud
  7. Choroby chroniczne bez tajemnic, dzięki biofizyce – dr Bogumił Wojnowski
  8. Żywność biotechnologiczna = żywność Frankensteina, czyli zdrowotne skutki żywności GMO – Dorota Staszewska
  9. GMO w rolnictwie – Wiesław Kalicki
  10. GMO – szansa czy zagrożenie dla polskiego rolnictwa i środowiska naturalnego – Tadeusz Szymańczak
  11. GMO zagrożeniem dla polskiego rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego kraju – dr Jacek Nowak
  12. GMO- szansa czy zagrożenie dla polskiego rolnictwa i środowiska naturalnego – stanowisko Lubelski Oddział Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi – Mariusz Kuryluk
  13. Znakowanie non GMO a soja europejska – Przemysław Gawlas

Przejdź do archiwum tekstów na temat:

Chcę wiedzieć

Przejdź na podstronę inicjatywy:

Co robimy / Chcę wiedzieć”

Być może zainteresują Cię również:

Chcę wiedzieć

Rewolucja moralna na talerzu

Wspierane przez INSPRO wydarzenia – wielka demonstracja podczas Zielonego Tygodnia w Berlinie w styczniu b.r. oraz pokaz filmu „Świński Biznes” w Parlamencie Europejskim odbiły się szerokim echem także w Polsce. Dowodem na to jest seria artykułów pod zbiorczym tytułem „Rewolucja moralna na talerzu” w Tygodniku Powszechnym. W tekście p.t. „Z kością w gardle” Michał Olszewski pisze o wynaturzeniach związanych z przemysłowym chowem zwierząt, zwłaszcza świń i kur; powołuje się przy tym na film „Świński Biznes”, który według autora przedstawia „krajobraz zwierzęcej apokalipsy, która rozgrywa się wśród jezior gnojowicy, na odciętych od światła dziennego pomieszczeniach, w tłoku.” Instytut Spraw Obywatelskich jest przekonany, że przemysłowa hodowla jest zaprzeczeniem naturalności. W zamkniętych chlewniach czy kurnikach światło świeci się nieustannie, zwierzęta są zdezorientowane, nie wiedzą, czy jest dzień czy noc, jaka jest pora roku. Zwierzęta są sztucznie zapładniane, maciorom wszczepia się zarodki, ruję i porody wywołuje się farmakologicznie. Zwierzę zdegradowane jest do funkcji trybiku w wielkiej maszynerii „tworzenia zysku”.