List otwarty do Prezydenta w obronie demokracji lokalnej

Sopocka Inicjatywa Rozwojowa przesłała do Prezydenta Bronisława Komorowskiego list otwarty, w którym sprzeciwia się propozycjom zmian w sposobie funkcjonowania demokracji lokalnej. I proponuje zorganizowanie pierwszego w Polsce panelu obywatelskiego, aby zaopiniował, które rozwiązania dotyczące działania samorządu są korzystne z perspektywy obywateli. List otwarty do Prezydenta można przeczytać tutaj.

Czy progi wyborcze są zgodne z Konstytucją?

W naszej ocenie istnieją uzasadnione wątpliwości, iż zastosowanie progów wyborczych pozbawia obywateli wbrew przepisom Konstytucji RP licznych praw przez nią gwarantujących. Między innymi, pozbawienie wagi głosu obywateli głosujących na komitet wyborczy, który nie uzyskał minimalnej liczby głosów w skali kraju, może naruszać