III Forum Geopolityczne, Łódź, 06.10–09.10.2021 r., ZAREJESTRUJ SIĘ!

List otwarty do Prezydenta w obronie demokracji lokalnej

Sopocka Inicjatywa Rozwojowa przesłała do Prezydenta Bronisława Komorowskiego list otwarty, w którym sprzeciwia się propozycjom zmian w sposobie funkcjonowania demokracji lokalnej. I proponuje zorganizowanie pierwszego w Polsce panelu obywatelskiego, aby zaopiniował, które rozwiązania dotyczące działania samorządu są korzystne z perspektywy obywateli. List otwarty do Prezydenta można przeczytać tutaj.

Przesłanie 16 marca

W weekend na ogólnopolskim spotkaniu organizacji pozarządowych "Platforma Oburzonych" INSPRO, w osobie prezesa Rafała Górskiego, podpisało apel do Prezydenta RP o wszczęcie procedury zmiany Konstytucji w zakresie przepisów o ogólnokrajowym referendum. Zmiana ta ma dotyczyć wprowadzenia obligatoryjności przeprowadzenia referendum po spełnieniu warunków skutkujących złożeniem wniosku.