List otwarty do PSL

Adam Jarubas, kandydat na Prezydenta RP
Dariusz Klimczak, wicemarszałek województwa łódzkiego

Szanowni Panowie!
Z radością zapoznaliśmy się z informacją o powołaniu na wiceprezesa spółki „Energetyka Cieplna”, należącej do miasta Skierniewice, 24 letniej mieszkanki Ostrowca Marty Giermasińskiej. Jak donosi portal natemat.pl, jest ona narzeczoną pana Dariusza Klimczaka, w-ce marszałka województwa łódzkiego z Polskiego Stronnictwa Ludowego. To wyraźny i jasny znak dla wielu 24 latków oraz ich młodszych i starszych kolegów, którzy właśnie pakują walizki i rezerwują bilety tanich linii lotniczych na lot do Londynu lub Dublina. Mogą oni jeszcze zmienić swoją decyzję, wiedząc że w kraju też można robić karierę i pełnić bardzo ważne funkcje publiczne z pożytkiem dla społeczeństwa.

Dlatego pytamy, czy konieczna jest bliska relacja z towarzyszem partyjnym PSL, czy też wystarczy zapisanie się do partii?
Żeby być w pełni transparentnym, rekomendujemy jasno powiedzieć jakie kryteria są ważne z punktu widzenia zajmowania poszczególnych stanowisk wraz z określeniem, jaka część wynagrodzenia, w związku z rekomendacją partyjną, ma trafiać jako „dobrowolna składka” na rzecz partii. Pozwoli to obliczyć opłacalność inwestycji. Służymy doradztwem w opracowaniu odpowiedniego zaszeregowania awansów oraz składek na partię.

Załączamy przykładowe stopnie zaszeregowania:

• Członkostwo w partii – maksymalnie kierowca w spółce miejskiej;
  • Członkostwo w partii oraz dostarczanie aprowizacji na lokalne spotkania partii – możliwość awansu do poziomu kierownika administracyjnego;
  • Członkostwo w partii, studia wyższe oraz bliskie relacje innym prominentnym działaczem PSL – maksymalnie prezes spółki miejskiej.

Uważamy, że dla pełnego zachowania standardów, należy dokończyć dzieło z uwzględnieniem naszych wskazówek.

Politycy rzadko robią, to co deklarują, dlatego cieszymy się, że Państwa działania są spójne z deklaracjami kandydata na prezydenta z ramienia Polskiego Stronnictwa Ludowego pana Adama Jarubasa, który w trakcie kampanii prezydenckiej niejednokrotnie wyraził nadzieję, że Polacy będą wracać do Polski z emigracji. Dzisiaj wiemy, jak będzie chciał to robić oraz, że ma pełne poparcie aktywu partyjnego. Dzięki pełnej przejrzystość w uzyskiwaniu pracy, nie tylko możemy zatrzymać negatywny trend wyjazdów, ale spowodować również masowe powroty.

Mamy nadzieję, że nie potraktują Państwo naszego listu opacznie i nie zadzwonią z prośbą o zainteresowanie się nami do zastępcy komendanta głównego Policji czy innego szefa służb, co jest sprawdzoną już praktyką na radzenie sobie z krytyką. Naprawdę, jesteśmy pełni szlachetnych intencji!

Z nadzieją na więcej

Marcin Chludziński, Prezes Fundacji Republikańskiej
Rafał Górski, Prezes Instytutu Spraw Obywatelskich INSPRO
Sebastian Kaleta, Prezes Stowarzyszenia „Młodzi dla Polski”
Paweł Leszczyński, Prezes Stowarzyszenia Studenci dla Rzeczypospolitej
Tomasz Pułról, Prezes Stowarzyszenia Koliber

P.S. A tak naprawdę mamy nadzieję, że ktoś zachowa się przytomnie i zrobi z tym porządek, ocalając resztki zaufania do polityków. Jeśli coś oprócz koryta jest dla Panów ważne, to powinniście kategorię zaufania społecznego zrozumieć.

Mieszkańcy decydują?

Zapraszamy na kolejną audycję z cyklu „Czy masz świadomość?”, która odbędzie się 26 czerwca (sobota) w godzinach 15.00 – 18.00 w Studenckim Radiu „Żak” Politechniki Łódzkiej. Tematem najbliższej audycji będzie udział obywateli w procesach decyzyjnych w ich miastach. Wspólnie zastanowimy się, czy istnieją kanały, poprzez które możemy decydować o najważniejszych kwestiach dotyczących naszej okolicy oraz w jaki sposób organizować się, aby kształtować świadome społeczeństwo obywatelskie.

Obywatele w Mielcu

W dniach 18-19 kwietnia 2009 r. (sobota-niedziela) odbędzie się w Mielcu konferencja organizacji niepodległościowych. Wezmą w niej udział, jako paneliści, także przedstawiciele Instytutu Spraw Obywatelskich.

10 lat po stronie Obywateli :)

To właśnie dziś INSPRO obchodzi swoje 10 urodziny! Cieszymy się, że możemy świętować ten czas razem z Wami - bo to właśnie dla Was i dobra wspólnego robimy to wszystko! Chcecie wiedzieć od czego zaczęła się nasza podróż? Zachęcamy Was do zapoznania się z INSPROwą historią :).