Marnowanie żywności. Jak możesz je ograniczyć
Projekt „Rady na odpady” finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z Funduszy EOG w ramach Programu Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny
Z Wojciechem Jarosem, prezesem Banku Żywności w Łodzi, rozmawia Rafał Górski, redaktor naczelny Tygodnik Spraw Obywatelskich.
W ramach badań PROM oszacowano skalę marnotrawstwa żywności na prawie 5 mln ton rocznie, z czego 3 mln przypada na konsumentów i gospodarstwa domowe. Z drugiej strony aż 79% respondentów w obecnym badaniu podkreśla, że zmieniło swoje nawyki w ostatnich 2 latach i marnuje zdecydowanie mniej żywności niż dotychczas.
Raport Federacji Polskich Banków Żywności 2022
- Jaka jest skala zjawiska marnotrawstwa żywności w Polsce?
- Z czego wynika to, że wyrzucamy jedzenie do kosza?
- „98% deklaruje znajomość zasad, ale tylko 28% segreguje prawidłowo śmieci” – jaki to ma związek z marnowaniem żywności?
- Jak każdy z nas może ograniczyć ilość jedzenia, które wyrzucamy do kosza?
Muzyka „Also Sprach Zarathustra – Einleitung” – Kevin MacLeod, CC BY 3.0