Marnowanie żywności. Jak możesz je ograniczyć

Rysunek przepełnionego śmietnika
Iceland, Liechtenstein, Norawy – Active citizens fund – logo

Projekt „Rady na odpady” finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z Funduszy EOG w ramach Programu Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny

Z Wojciechem Jarosem, prezesem Banku Żywności w Łodzi, rozmawia Rafał Górski, redaktor naczelny Tygodnik Spraw Obywatelskich.

W ramach badań PROM oszacowano skalę marnotrawstwa żywności na prawie 5 mln ton rocznie, z czego 3 mln przypada na konsumentów i gospodarstwa domowe. Z drugiej strony aż 79% respondentów w obecnym badaniu podkreśla, że zmieniło swoje nawyki w ostatnich 2 latach i marnuje zdecydowanie mniej żywności niż dotychczas.
Raport Federacji Polskich Banków Żywności 2022

  1. Jaka jest skala zjawiska marnotrawstwa żywności w Polsce?
  2. Z czego wynika to, że wyrzucamy jedzenie do kosza?
  3. „98% deklaruje znajomość zasad, ale tylko 28% segreguje prawidłowo śmieci” – jaki to ma związek z marnowaniem żywności?
  4. Jak każdy z nas może ograniczyć ilość jedzenia, które wyrzucamy do kosza?
Pobierz mp3

Działamy bez cenzury. Nie puszczamy reklam, nie pobieramy opłat za teksty. Potrzebujemy Twojego wsparcia. Dorzuć się do mediów obywatelskich.

Muzyka „Also Sprach Zarathustra – Einleitung” – Kevin MacLeod, CC BY 3.0

Sprawdź inne artykuły z tego wydania tygodnika:

Nr 149 / (45) 2022

Przejdź do archiwum tekstów na temat:

# Ekologia Czy masz świadomość? Rady na odpady

Być może zainteresują Cię również:

Ronald Wright przemawia w Myer Horowitz Theatre na Uniwersytecie Alberty, 2007

Put bluntly, billions would die

With Ronald Wright, author of the book „A Short History of Progress,” we talk about how many people the Earth can support,…