Marnowanie żywności. Jak możesz je ograniczyć

Rysunek przepełnionego śmietnika
Iceland, Liechtenstein, Norawy – Active citizens fund – logo

Projekt „Rady na odpady” finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z Funduszy EOG w ramach Programu Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny

Z Wojciechem Jarosem, prezesem Banku Żywności w Łodzi, rozmawia Rafał Górski, redaktor naczelny Tygodnik Spraw Obywatelskich.

W ramach badań PROM oszacowano skalę marnotrawstwa żywności na prawie 5 mln ton rocznie, z czego 3 mln przypada na konsumentów i gospodarstwa domowe. Z drugiej strony aż 79% respondentów w obecnym badaniu podkreśla, że zmieniło swoje nawyki w ostatnich 2 latach i marnuje zdecydowanie mniej żywności niż dotychczas.
Raport Federacji Polskich Banków Żywności 2022

  1. Jaka jest skala zjawiska marnotrawstwa żywności w Polsce?
  2. Z czego wynika to, że wyrzucamy jedzenie do kosza?
  3. „98% deklaruje znajomość zasad, ale tylko 28% segreguje prawidłowo śmieci” – jaki to ma związek z marnowaniem żywności?
  4. Jak każdy z nas może ograniczyć ilość jedzenia, które wyrzucamy do kosza?
Pobierz mp3

Muzyka „Also Sprach Zarathustra – Einleitung” – Kevin MacLeod, CC BY 3.0

Sprawdź inne artykuły z tego wydania tygodnika:

Nr 149 / (45) 2022

Przejdź do archiwum tekstów na temat:

# Ekologia Czy masz świadomość? Rady na odpady

Być może zainteresują Cię również:

Oculus 3d goggles rys. Andy Singer

Oculus

Oculus, rys. Andy Singer…