Marnowanie żywności. Jak możesz je ograniczyć

Projekt „Rady na odpady” finansowany przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię z Funduszy EOG w ramach Programu Aktywni Obywatele – Fundusz Regionalny
Z Wojciechem Jarosem, prezesem Banku Żywności w Łodzi, rozmawia Rafał Górski, redaktor naczelny Tygodnik Spraw Obywatelskich.
W ramach badań PROM oszacowano skalę marnotrawstwa żywności na prawie 5 mln ton rocznie, z czego 3 mln przypada na konsumentów i gospodarstwa domowe. Z drugiej strony aż 79% respondentów w obecnym badaniu podkreśla, że zmieniło swoje nawyki w ostatnich 2 latach i marnuje zdecydowanie mniej żywności niż dotychczas.
Raport Federacji Polskich Banków Żywności 2022
- Jaka jest skala zjawiska marnotrawstwa żywności w Polsce?
- Z czego wynika to, że wyrzucamy jedzenie do kosza?
- „98% deklaruje znajomość zasad, ale tylko 28% segreguje prawidłowo śmieci” – jaki to ma związek z marnowaniem żywności?
- Jak każdy z nas może ograniczyć ilość jedzenia, które wyrzucamy do kosza?
Działamy bez cenzury. Nie puszczamy reklam, nie pobieramy opłat za teksty. Potrzebujemy Twojego wsparcia. Dorzuć się do mediów obywatelskich.
Muzyka „Also Sprach Zarathustra – Einleitung” – Kevin MacLeod, CC BY 3.0