Międzynarodowe seminarium o suwerenności żywnościowej

W dniach 20-22 listopada 2010 r. w miejscowościach Stryszów i Zakrzów (województwo małopolskie) z okazji 10-letniej działalności ICPPC (Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi) Instytut Spraw Obywatelskich weźmie udział w Międzynarodowym Seminarium „Suwerenność i samowystarczalność żywnościowa, a rodzinne gospodarstwa”.

Podczas trwania seminarium, jego uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z działaniami oraz projektami realizowanymi przez rolników z całej Polski i ze świata w myśl idei „Myśl globalnie, produkuj i jedz lokalnie”. W programie konferencji przewidziane są wykłady i prelekcje m.in.: prof. Iriny Ermakovej z Rosji (głównego naukowca Niezależnego Naukowo-ego Centrum Technologii Biomedycznych), Geralda Milesa z Walii, Daphne Saunders z Anglii, Roberta Verlindena z Holandii.

Organizatorzy oprócz wielu sesji zapewniają różnorodne atrakcje. Będzie możliwość spróbowania prawdziwie chłopskiej kuchni, wizyty u małopolskich rolników, wzięcia udziału w sesji tradycyjnych polskich pieśni i tańców, a także zwiedzenia EKOCENTRUM ICPPC.

Więcej szczegółów o samym programie seminarium pod adresem Ekocentrum.

Przejdź do archiwum tekstów na temat:

# Zdrowie Chcę wiedzieć

Przejdź na podstronę inicjatywy:

Co robimy / Chcę wiedzieć

Być może zainteresują Cię również:

Chcę wiedzieć
# Zdrowie

Przy kawie (bądź herbacie) o GMO

W jutrzejszej (11 marca 2010 r.) „Kawie czy herbacie?” (6:00-8:05, TVP Jednymi z gości programu będą Szymon Surmacz, który koordynuje działania ISO na rzecz promocji żywności niemodyfikowanej genetycznie, oraz Marek Kryda – członek Rady Honorowej „Obywatela”.

Chcę wiedzieć
# Zdrowie

Startujemy z nową kampanią: „Wolne od GMO? Chcę wiedzieć!”

Rozpoczynamy kolejny etap działań związanych z tematyką GMO. Obok dobrze Wam znanych „Naturalnych genów”, właśnie zainicjowaliśmy kampanię „Wolne od GMO? Chcę wiedzieć!”. Ma ona charakter obywatelski i edukacyjny, zwraca uwagę na kwestię niespełniającego oczekiwań konsumentów sposobu znakowania produktów spożywczych w odniesieniu do braku lub obecności składników modyfikowanych genetycznie (GMO). Dotyczy to również produktów pochodzenia zwierzęcego (jaja, nabiał, mięso).