Oświadczenie ws. hasła „Obywatele decydują, jakiej chcą Polski”

Rafał Górski

W związku z licznymi zapytaniami ze strony sympatyków i dziennikarzy oświadczamy:

W dniu 13 sierpnia 2015 r. partia Prawo i Sprawiedliwość zaprezentowała billboard z z hasłem reklamującym kampanię referendalną. Hasło użyte w komunikacji partii brzmi łudząco podobnie do nazwy kampanii i społeczności „Obywatele decydują”, którą animujemy od 2012 r.

Ucinając wszelkie spekulacje oświadczamy, że nie bierzemy udziału w kampanii partii Prawo i Sprawiedliwość, ani żadnej innej partii. Zwrot „Obywatele decydują” został użyty bez konsultacji z nami. Jednocześnie zaznaczam, iż nie jest on prawnie chroniony.

Cieszymy się, że partie wsłuchują się w postulaty organizacji pozarządowych i zaczynają dostrzegać głos obywateli. Mamy nadzieję, że to nie tylko puste hasła, ale zapowiedź realnej zmiany modelu podejmowania decyzji w naszym państwie. Zmiany na model, w którym obywatele decydują częściej niż raz na cztery lata, podczas wyborów.

Od 10 lat zajmujemy się służbą publiczną. Od 2012 r. prowadzimy kampanię społeczną „Obywatele decydują”. Wokół niej zgromadziło się ponad 220 000 sympatyków. Działamy na rzecz demokracji uczestniczącej: referendów, ustaw obywatelskich, prawa do informacji, obywatelskiej kontroli władz. Od początku istnienia strony obywateledecydują.pl odwiedziło ją ponad 720 000 użytkowników. Nasze spoty „Obywatele decydują” zostały obejrzane łącznie ponad 2 420 000 razy. Wypracowaliśmy szereg rekomendacji i projektów, np. projekt nowelizacji ustawy o Obywatelskiej Inicjatywie Ustawodawczej. Czekamy na większość w parlamencie, która będzie chciała je przegłosować.

Rafał Górski
Instytutu Spraw Obywatelskich

Oświadczenie (pdf)

Dom to praca

Konferencja Pracujemy w Domu

Serdecznie zapraszamy na konferencję, którą Instytut Spraw Obywatelskich organizuje 3 grudnia 2011 roku (sobota) w Warszawie, w Centrum Konferencyjnym Zielna w ramach inicjatywy "Pracujemy w domu".

Lepszy transport
Miasto w ruchu

„Wpuszczeni w korek” w TV Trwam

W dniu 3 sierpnia o godz. 14:40 oraz 4 sierpnia o godz. 6:00 (powtórka dla publiczności amerykańskiej) na antenie telewizji Trwam w ramach programu „Rozmowy niedokończone” zostanie wyemitowany film pt.: „Wpuszczeni w korek” w reżyserii Jima Kleina.