Przepisy regulujące użycie GMO w Polsce
Na obszarze Polski i całej Unii Europejskiej, kwestie związane z genetycznie modyfikowanymi organizmami (GMO) oraz oznaczaniem ich obecności w produktach żywnościowych, regulują stosowne akty prawne.
PRZEPISY UNIJNE
Warunki znakowania żywności genetycznie modyfikowanej w Unii Europejskiej określają:
- Rozporządzenie w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy (WE nr 1829/2003),
- Rozporządzenie dotyczące możliwości śledzenia i etykietowania GMO oraz możliwości śledzenia żywności i produktów paszowych wyprodukowanych z GMO (WE 1830/2003).
Obowiązuje oznaczanie opakowanych produktów żywnościowych, w których zawartość GMO przekracza 0,9 procenta. W przypadku żywności sprzedawanej np. w restauracjach i stołówkach, informacja o genetycznej modyfikacji powinna znajdować się w miejscu widocznym dla konsumenta.
Uwaga! Powyższe reguły znakowania żywności nie dotyczą produktów pochodzenia zwierzęcego: mięsa, jaj, mleka i jego pochodnych.
Nie istnieją wspólnotowe przepisy, które regulowałyby kwestię oznaczania żywności „bez GMO”. Wprowadzone w niektórych państwach systemy takiego znakowania są dobrowolną, wewnętrzną inicjatywą różnych organizacji i obywateli danego kraju.
PRZEPISY KRAJOWE
- Ustawa o nasiennictwie (z dnia 9 listopada 2012 roku)
Dopuszcza obrót zmodyfikowanym genetycznie ziarnem na terenie Polski. Jednocześnie wydane na jej podstawie rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 2 stycznia 2013 roku zakazuje wysiewania nasion GM.
- Ustawa o paszach (z dnia 22 lipca 2006 roku)
Dopuszcza ona wprowadzanie do obrotu pasz genetycznie modyfikowanych i stosowanie ich w karmieniu zwierząt.
Podsumujmy! W Polsce nie można wysiewać nasion GM, a co za tym idzie prowadzić upraw GM roślin. Można jednak handlować genetycznie modyfikowanym ziarnem i paszami. Wolno również stosować genetycznie modyfikowane pasze w żywieniu zwierząt hodowlanych.
Zdjęcie: pixabay.com