GMO – z czym to się je? – okładka

Raport

Szymon Surmacz, Tadeusz P. Żarski, Marek Kryda, Dorota Metera, Paweł Połanecki

GMO – z czym to się je?

Raport inicjatywy Naturalne Geny

Instytut Spraw Obywatelskich jest organizacją społeczną, która od dłuższego czasu przygląda się debacie na temat GMO w produkcji żywności. Zaniepokojeni dochodzącą do nas coraz większą ilością informacji ukazujących problemy, generowane przez niekontrolowaną obecność GMO, postanowiliśmy przedstawić je w taki sposób, aby unaocznić problemy kluczowe z punktu widzenia konsumentów.
Bez względu na to, jaki mamy stosunek do żywności GM, jedno nie powinno budzić wątpliwości. Żywność modyfikowana genetycznie musi być wyraźnie oznaczona. Jeżeli jest ona rzeczywiście bezpieczna, to producenci powinni przekonać do tego konsumentów wiarygodnymi badaniami i racjonalnymi argumentami. Jeżeli jest lepsza (jak twierdzą jej zwolennicy), to znak „wyprodukowano z GMO” byłby dla takich produktów dodatkową reklamą. Z naszego punktu widzenia najważniejsze jest pozostawienie wyboru konsumentom. Będzie to możliwe tylko poprzez znakowanie produktów, najlepiej za pomocą jednoznacznego i wyraźnego symbolu graficznego. Jest to absolutne minimum, jakiego mogą i powinni domagać się obywatele.

Szymon Surmacz
Instytut Spraw Obywatelskich
(ze wstępu do raportu)

Przejdź na podstronę inicjatywy:

Co robimy / Chcę wiedzieć!