Marcin Galicki, Marzena Galicka, Adrian Ordakowski
Prześwietlamy: Polskie Piwa
Prezentujemy Państwu raport, w którym analizujemy jakość piw dostępnych na polskim rynku pod względem obecności pozostałości pestycydów. Jest on wynikiem współpracy Instytutu Spraw Obywatelskich z Fundacją Rozwoju Myśli Ekologicznej (Foodrentgen). Publikacja powstała w ramach kampanii „Wolne od GMO? Chcę wiedzieć!”, w której walczymy o bezpieczną żywność bez GMO, antybiotyków i pestycydów oraz rolnictwo przyjazne ludziom i środowisku. Wkład historyczny na temat piwa dołożyło do publikacji Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
Dlaczego piwa? W 2016 r. Instytut Ochrony Środowiska z Monachium przeprowadził badania 14 popularnych piw niemieckich. Pozostałości po pestycydach wykryto praktycznie we wszystkich testowanych próbkach. Był to impuls do tego, by w 2020 roku zrodził się, a następnie został zrealizowany, pomysł przeanalizowania produktów polskiej branży piwnej.
Innymi ważnymi bodźcami do wybory takiej grupy produktów spożywczych były: ogromna popularność piwa w Polsce oraz brak norm (NDP – najwyższy dopuszczalny poziom) w polskim i unijnym ustawodawstwie dla tzw. produktów złożonych, do których zalicza się piwo.
W sumie zleciliśmy 27 badań, w tym 18 na obecność pozostałości glifosatu oraz 9 na obecność pozostałości ponad 500 różnych innych pestycydów. Realizacją testów zajął się Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Wyniki badań wraz z rankingiem przebadanych produktów znajdziecie na łamach publikacji. Zapraszamy do lektury, dzięki której jak wierzymy, z większą świadomością będziecie dokonywać wyborów zakupowych.
Pobierz publikację
Chętnie wyślemy Ci naszą publikację. Wystarczy, że zapiszesz się do newslettera Instytutu Spraw Obywatelskich (obiecujemy, że nie spamujemy, a dzięki temu będziesz na bieżąco z naszymi kampaniami). Podaj adres e-mail, a otrzymasz link do pobrania publikacji.