Refleksje po konferencji Znakowanie żywności „bez GMO”

30 czerwca br. odbyła się organizowana przez Zielony Instytut konferencja Znakowanie żywności „bez GMO”. INSPRO w ramach kampanii „Wolne od GMO? Chcę wiedzieć!” było partnerem tego wydarzenia.

Podczas kilkugodzinnego spotkania, w sali Centralnej Biblioteki Rolniczej w Warszawie, miało miejsce wiele ciekawych prezentacji oraz towarzyszących im polemik.

INSPRO wraz z Zielonym Instytutem prowadzi działania mające na celu wprowadzenie w Polsce rzetelnego i spójnego znakowania produktów „bez GMO”, stąd też nieocenioną wartością była możliwość goszczenia podczas konferencji zagranicznych gości specjalnych – Alexandra Hisstinga z niemieckiego Stowarzyszenia Producentów Żywności bez Techniki Genetycznej (VLOG) oraz Arnaud Apoteker’a, – doradcy ds GMO Grupy Greens/EFA w Parlamencie Europejskim. Dzięki ich prezentacjom, bardziej sceptyczni uczestnicy mogli dowiedzieć się o skali występowania „pozytywnego” znakowania w wielu krajach europejskich i ciekawej, choć niejednokrotnie ciężkiej drodze do sukcesu w tych państwach.

Spotkanie zakończyło się podsumowującymi wnioskami, z których wynika, iż pierwszym krokiem do wprowadzenia w Polsce znakowania żywności „bez GMO”, powinno być wprowadzenie samoregulacji i umacniającej jej deklaracji – kodeksu dobrych praktyk sygnowanego przez producentów i przetwórców.

Niezwykle istotną rolę w tym procesie muszą spełnić organizacje społeczne – dzięki szerokiemu poparciu obywatelskiemu i nagłośnieniu potrzeb konsumenckich, łatwiej będzie wdrożyć w naszym kraju systemy sprawnie działające za granicą.

Na zdjęciu od lewej Dorota Metera z Zielonego Instytutu, tłumaczka Monika Trela oraz Alexander Hissting z niemieckiego Stowarzyszenia Producentów Żywności bez Techniki Genetycznej(VLOG)

Przejdź do archiwum tekstów na temat:

# Zdrowie Chcę wiedzieć

Przejdź na podstronę inicjatywy:

Co robimy / Chcę wiedzieć

Być może zainteresują Cię również: