fbpx

Rekord oglądalności reportażu Kontrowersje: Żywność GMO

Wysiłki medialne INSPRO przyczyniły się do ogromnego podniesienia świadomości polskich konsumentów dotyczącej problemu tak żywności GMO, jak i upraw transgenicznych, a także do zainteresowania wielu mediów w Polsce tymi problemami zwłaszcza w sierpniu i wrześniu 2011 roku. Za kulminację tego zainteresowania można uznać popularność programu telewizji internetowej Portalu WP.PL „Kontrowersje: Żywność GMO” z udziałem eksperta INSPRO – Marka Krydy, którego liczba widzów przekroczyła 134 tysięcy.

Instytut Spraw Obywatelskich już od ponad trzech lat prowadzi Program „Naturalne Geny”, w ramach którego wydaliśmy wstrząsający bestseller francuskiej dziennikarki D. Robin „Świat według Monsanto”, współtworzyliśmy serię reportaży programu Uwaga! TVN o dwumilionowej widowni, które później złożyły się na nominowany do nagrody Grand Press 2010 film dokumentalny „Obcy Gen”.

Celem Programu „Naturalne Geny” jest mobilizowanie konsumentów i rolników do obrony ich praw związanych z wytwarzaniem i sprzedażą żywności, np. prawa do oznakowania produktów, które zawierają organizmy modyfikowane genetycznie. Uważamy, że żywność znajduje się w samym centrum walki o przyszłość demokracji. Tylko oddolny, prężny ruch konsumencki może zapobiec monopolizacji produkcji żywności przez międzynarodowe koncerny. Monopolizacji, która może prowadzić do utraty suwerenności żywnościowej wielu państw świata.

Przejdź do archiwum tekstów na temat:

# Zdrowie Chcę wiedzieć

Być może zainteresują Cię również:

Chcę wiedzieć
# Zdrowie

Masowe wymieranie pszczół

Kilka dni temu Greenpeace, z którym współpracujemy w ramach kampanii „Naturalne geny” opublikował raport pod tytułem „Spadek populacji pszczół. Przegląd czynników zagrażających owadom zapylającym i rolnictwu w Europie”.

Chcę wiedzieć

Rewolucja moralna na talerzu

Wspierane przez INSPRO wydarzenia – wielka demonstracja podczas Zielonego Tygodnia w Berlinie w styczniu b.r. oraz pokaz filmu „Świński Biznes” w Parlamencie Europejskim odbiły się szerokim echem także w Polsce. Dowodem na to jest seria artykułów pod zbiorczym tytułem „Rewolucja moralna na talerzu” w Tygodniku Powszechnym. W tekście p.t. „Z kością w gardle” Michał Olszewski pisze o wynaturzeniach związanych z przemysłowym chowem zwierząt, zwłaszcza świń i kur; powołuje się przy tym na film „Świński Biznes”, który według autora przedstawia „krajobraz zwierzęcej apokalipsy, która rozgrywa się wśród jezior gnojowicy, na odciętych od światła dziennego pomieszczeniach, w tłoku.” Instytut Spraw Obywatelskich jest przekonany, że przemysłowa hodowla jest zaprzeczeniem naturalności. W zamkniętych chlewniach czy kurnikach światło świeci się nieustannie, zwierzęta są zdezorientowane, nie wiedzą, czy jest dzień czy noc, jaka jest pora roku. Zwierzęta są sztucznie zapładniane, maciorom wszczepia się zarodki, ruję i porody wywołuje się farmakologicznie. Zwierzę zdegradowane jest do funkcji trybiku w wielkiej maszynerii „tworzenia zysku”.

Facebook i inne korporacje cenzurują treści! Zapisz się na Tygodnik Instytutu Spraw Obywatelskich. W każdej chwili masz prawo do wypisania się. Patrz, czytaj, działaj bez cenzury.

Administratorem danych osobowych jest Fundacja Instytut Spraw Obywatelskich z siedzibą w Łodzi, przy ul. Pomorskiej 40. Dane będą przetwarzane w celu informowania o działaniach Instytutu. Pełna informacja dotycząca ochrony danych osobowych.