Rolnictwo ekologiczne – to jest to!

Konferencja w Senacie - żywność ekologiczna

Konsumenci coraz częściej szukają w sklepach naturalnej żywności. Rolnicy coraz chętniej rozwijają uprawy ekologiczne. Czy rolnictwo ekologiczne ma w Polsce szanse na rozwój?

Na to pytanie szukali odpowiedzi  uczestnicy konferencji  „Rolnictwo ekologiczne – stan obecny i perspektywy rozwoju”. Odbyła się ona w Senacie 13 marca 2019 r. W konferencji wzięli również udział eksperci i przedstawiciele Instytutu Spraw Obywatelskich.

Żywność ekologiczna zawiera mniej antybiotyków, pestycydów, sztucznych dodatków czy regulatorów wzrostu. Ma więcej składników mineralnych, witaminy C, a także mniej azotanów i azotynów. A przede wszystkim korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Powinna być naszą lokomotywą, produktem flagowym — podkreślali  uczestnicy konferencji.

Dorota Metera, ekspertka współpracująca z Instytutem Spraw Obywatelskich przedstawiła wpływ nowego rozporządzenia Unii Europejskiej na produkcję ekologiczną w Polsce. Wszystkim wystąpieniom przysłuchiwał się prezes Instytutu – Rafał Górski.

Materiały z konferencji:

  1. Prezentacja Doroty Metery (pdf)
  2. Wystąpienie Doroty Metery (pdf)
  3. Prezentacja „Czy warto spożywać produkty ekologiczne?” (pdf)

 

Przejdź do archiwum tekstów na temat:

Chcę wiedzieć

Przejdź na podstronę inicjatywy:

Co robimy / Chcę wiedzieć

Być może zainteresują Cię również:

Chcę wiedzieć
# Zdrowie

Bruksela skarży Polskę za GMO

14 marca b.r. Komisja Europejska zaskarżyła Polskę do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości z powodu poważnych braków wdrożenia przez nasz kraj dyrektywy dotyczącej mikroorganizmów zmodyfikowanych genetycznie. Bruksela zarzuciła Polsce, że nie wprowadziliśmy obowiązku informacyjnego dla zakładów, w których prowadzono działania związane z mikroorganizmami zmodyfikowanymi genetycznie. Komisja Europejska postanowiła też skierować przeciwko Polsce pozew do ETS w sprawie zapisu w polską ustawę o środkach żywienia dla zwierząt zabraniającą wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania pasz genetycznie zmodyfikowanych. Według urzędników w Brukseli, istnieją wątpliwości czy zapis ten, który ma wejść w życie w dniu 1 stycznia 2013 r. jest zgodny z prawem wspólnotowym. W opinii Instytutu Spraw Obywatelskich, stosowana obecnie w Polsce w żywieniu zwierząt soja modyfikowana genetycznie może, i powinna być zastąpiona soją naturalną, którą w dużych ilościach oferują nam takie kraje jak Brazylia i Rosja. INSPRO jest zdania, że sprzeciw wobec unormowań Komisji Europejskiej w sprawie pasz GMO jest dla Polski uzasadniony nie tylko z powodów bezpieczeństwa żywności, ale również ekonomicznie, ponieważ w Europie Zachodniej szybko rośnie popyt na produkty zwierzęce pochodzące od zwierząt nie karmionych GMO. Dlatego też Polska ma szansę stać się znaczącym eksporterem tradycyjnych, wolnych od GMO produktów spożywczych najwyższej jakości.