Rolnictwo ekologiczne – to jest to!
Konsumenci coraz częściej szukają w sklepach naturalnej żywności. Rolnicy coraz chętniej rozwijają uprawy ekologiczne. Czy rolnictwo ekologiczne ma w Polsce szanse na rozwój?
Na to pytanie szukali odpowiedzi uczestnicy konferencji „Rolnictwo ekologiczne – stan obecny i perspektywy rozwoju”. Odbyła się ona w Senacie 13 marca 2019 r. W konferencji wzięli również udział eksperci i przedstawiciele Instytutu Spraw Obywatelskich.
Żywność ekologiczna zawiera mniej antybiotyków, pestycydów, sztucznych dodatków czy regulatorów wzrostu. Ma więcej składników mineralnych, witaminy C, a także mniej azotanów i azotynów. A przede wszystkim korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Powinna być naszą lokomotywą, produktem flagowym — podkreślali uczestnicy konferencji.
Dorota Metera, ekspertka współpracująca z Instytutem Spraw Obywatelskich przedstawiła wpływ nowego rozporządzenia Unii Europejskiej na produkcję ekologiczną w Polsce. Wszystkim wystąpieniom przysłuchiwał się prezes Instytutu – Rafał Górski.
Materiały z konferencji:
- Prezentacja Doroty Metery (pdf)
- Wystąpienie Doroty Metery (pdf)
- Prezentacja „Czy warto spożywać produkty ekologiczne?” (pdf)