Rolnictwo ekologiczne – to jest to!

Konferencja w Senacie - żywność ekologiczna

Konsumenci coraz częściej szukają w sklepach naturalnej żywności. Rolnicy coraz chętniej rozwijają uprawy ekologiczne. Czy rolnictwo ekologiczne ma w Polsce szanse na rozwój?

Na to pytanie szukali odpowiedzi  uczestnicy konferencji  „Rolnictwo ekologiczne – stan obecny i perspektywy rozwoju”. Odbyła się ona w Senacie 13 marca 2019 r. W konferencji wzięli również udział eksperci i przedstawiciele Instytutu Spraw Obywatelskich.

Żywność ekologiczna zawiera mniej antybiotyków, pestycydów, sztucznych dodatków czy regulatorów wzrostu. Ma więcej składników mineralnych, witaminy C, a także mniej azotanów i azotynów. A przede wszystkim korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Powinna być naszą lokomotywą, produktem flagowym — podkreślali  uczestnicy konferencji.

Dorota Metera, ekspertka współpracująca z Instytutem Spraw Obywatelskich przedstawiła wpływ nowego rozporządzenia Unii Europejskiej na produkcję ekologiczną w Polsce. Wszystkim wystąpieniom przysłuchiwał się prezes Instytutu – Rafał Górski.

Materiały z konferencji:

  1. Prezentacja Doroty Metery (pdf)
  2. Wystąpienie Doroty Metery (pdf)
  3. Prezentacja „Czy warto spożywać produkty ekologiczne?” (pdf)

 

Przejdź do archiwum tekstów na temat:

Chcę wiedzieć

Być może zainteresują Cię również:

Chcę wiedzieć

Rewolucja moralna na talerzu

Wspierane przez INSPRO wydarzenia – wielka demonstracja podczas Zielonego Tygodnia w Berlinie w styczniu b.r. oraz pokaz filmu „Świński Biznes” w Parlamencie Europejskim odbiły się szerokim echem także w Polsce. Dowodem na to jest seria artykułów pod zbiorczym tytułem „Rewolucja moralna na talerzu” w Tygodniku Powszechnym. W tekście p.t. „Z kością w gardle” Michał Olszewski pisze o wynaturzeniach związanych z przemysłowym chowem zwierząt, zwłaszcza świń i kur; powołuje się przy tym na film „Świński Biznes”, który według autora przedstawia „krajobraz zwierzęcej apokalipsy, która rozgrywa się wśród jezior gnojowicy, na odciętych od światła dziennego pomieszczeniach, w tłoku.” Instytut Spraw Obywatelskich jest przekonany, że przemysłowa hodowla jest zaprzeczeniem naturalności. W zamkniętych chlewniach czy kurnikach światło świeci się nieustannie, zwierzęta są zdezorientowane, nie wiedzą, czy jest dzień czy noc, jaka jest pora roku. Zwierzęta są sztucznie zapładniane, maciorom wszczepia się zarodki, ruję i porody wywołuje się farmakologicznie. Zwierzę zdegradowane jest do funkcji trybiku w wielkiej maszynerii „tworzenia zysku”.

Nie dla glifosatu - start kampanii

Chcę wiedzieć

NIE dla glifosatu – [FOTORELACJA]

29 listopada rozpoczęliśmy kampanię „NIE dla glifosatu w naszych miastach”. Glifosat to główny składnik Roundupu – powszechnego środka chwastobójczego. Zabija właściwie wszystkie rośliny.

Chcę wiedzieć
# Zdrowie

Konferencja prasowa Kampanii „Naturalne Geny” w Łodzi

W czwartek 30 lipca br. o godz 11.00 w siedzibie Instytutu Spraw Obywatelskich przy ulicy Więckowskiego 33/127 w Łodzi odbędzie się konferencja prasowa inicjująca Kampanię „Naturalne Geny”, której celem jest zwiększenie świadomości konsumentów i zwrócenie uwagi na zagrożenia płynące ze stosowania Organizmów Modyfikowanych Genetycznie (GMO) w produkcji żywności.

Facebook i inne korporacje cenzurują treści! Zapisz się na Tygodnik Instytutu Spraw Obywatelskich. W każdej chwili masz prawo do wypisania się. Patrz, czytaj, działaj bez cenzury.

Administratorem danych osobowych jest Fundacja Instytut Spraw Obywatelskich z siedzibą w Łodzi, przy ul. Pomorskiej 40. Dane będą przetwarzane w celu informowania o działaniach Instytutu. Pełna informacja dotycząca ochrony danych osobowych.