Stanowisko INSPRO w sprawie przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej

Instytut Spraw Obywatelskich wraz z szerokim spektrum polskich pozarządowych organizacji ekologicznych, rolniczych i społecznych przyjęło wspólne stanowisko na temat przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej do roku 2020.

Uważamy, że wsparcie finansowe gospodarstw rolnych w Unii Europejskiej powinno być utrzymane, z zastrzeżeniem, że ze środków publicznych, nie powinny być dotowane gospodarstwa prowadzące intensywną produkcję przemysłową, która pociąga za sobą negatywne skutki środowiskowe i społeczne przez wykluczanie z rynku drobnych producentów oraz niehumanitarne traktowanie zwierząt. Natomiast wsparcie dla gospodarstw małych, rodzinnych i na terenach o trudnych warunkach gospodarowania jest konieczne dla utrzymania produkcji rolniczej na poziomie lokalnym i zapewnienia dochodów rodzin rolniczych.

Szczególne wsparcie powinno być przewidziane dla produkcji ekologicznej oraz tradycyjnych gospodarstw rodzinnych, jako systemów zapewniających najwyższą jakość żywności.

Prezes INSPRO
Rafał Górski

Zachęcamy do zapoznania się z dokumentami na ten temat:

Chcę wiedzieć Instytut Spraw Obywatelskich

Centrum KLUCZ

INSPRO popiera wspólne stanowisko w sprawie ustawy o zrzeszeniach

Instytut Spraw Obywatelskich dołączył do grona ponad pięciuset organizacji pozarządowych, które sprzeciwiają się przyjęciu senackiego projektu ustawy o zrzeszeniach w proponowanym przez projektodawcę kształcie. Projekt ustawy o zrzeszeniach od początku budził wiele kontrowersji. Głosy krytyki pojawiały się zwłaszcza w środowisku pozarządowym, które najdotkliwiej może odczuć skutki wejścia w życie nowej regulacji. Instytut Spraw Obywatelskich całkowicie zgadza się ze stanowiskiem, iż projekt ten zawiera szereg regulacji, które są nie do przyjęcia, gdyż oznaczają dla stowarzyszeń wzrost biurokratycznych obciążeń oraz unieważnienie dotychczasowego dorobku prawnego i wielu dobrych praktyk wyrosłych na gruncie orzecznictwa.