III Forum Geopolityczne, Łódź, 06.10–09.10.2021 r., ZAREJESTRUJ SIĘ!

Stanowisko INSPRO w sprawie przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej

Instytut Spraw Obywatelskich wraz z szerokim spektrum polskich pozarządowych organizacji ekologicznych, rolniczych i społecznych przyjęło wspólne stanowisko na temat przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej do roku 2020.

Uważamy, że wsparcie finansowe gospodarstw rolnych w Unii Europejskiej powinno być utrzymane, z zastrzeżeniem, że ze środków publicznych, nie powinny być dotowane gospodarstwa prowadzące intensywną produkcję przemysłową, która pociąga za sobą negatywne skutki środowiskowe i społeczne przez wykluczanie z rynku drobnych producentów oraz niehumanitarne traktowanie zwierząt. Natomiast wsparcie dla gospodarstw małych, rodzinnych i na terenach o trudnych warunkach gospodarowania jest konieczne dla utrzymania produkcji rolniczej na poziomie lokalnym i zapewnienia dochodów rodzin rolniczych.

Szczególne wsparcie powinno być przewidziane dla produkcji ekologicznej oraz tradycyjnych gospodarstw rodzinnych, jako systemów zapewniających najwyższą jakość żywności.

Prezes INSPRO
Rafał Górski

Zachęcamy do zapoznania się z dokumentami na ten temat:

Chcę wiedzieć Instytut Spraw Obywatelskich

Masz Głos Masz Wybór

Więcej samorządu w samorządzie

Potrzebujemy zmiany relacji między obywatelami a radnymi i wójtami, burmistrzami i prezydentami miast! Koalicja środowisk obywatelskich i ekspertów ogłasza postulaty, służące większej demokratyzacji samorządów. Postulaty poparło już ponad 160 organizacji. Dołącz do nas - link do formularza na końcu informacji.