Stanowisko INSPRO w sprawie przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej

Instytut Spraw Obywatelskich wraz z szerokim spektrum polskich pozarządowych organizacji ekologicznych, rolniczych i społecznych przyjęło wspólne stanowisko na temat przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej do roku 2020.

Uważamy, że wsparcie finansowe gospodarstw rolnych w Unii Europejskiej powinno być utrzymane, z zastrzeżeniem, że ze środków publicznych, nie powinny być dotowane gospodarstwa prowadzące intensywną produkcję przemysłową, która pociąga za sobą negatywne skutki środowiskowe i społeczne przez wykluczanie z rynku drobnych producentów oraz niehumanitarne traktowanie zwierząt. Natomiast wsparcie dla gospodarstw małych, rodzinnych i na terenach o trudnych warunkach gospodarowania jest konieczne dla utrzymania produkcji rolniczej na poziomie lokalnym i zapewnienia dochodów rodzin rolniczych.

Szczególne wsparcie powinno być przewidziane dla produkcji ekologicznej oraz tradycyjnych gospodarstw rodzinnych, jako systemów zapewniających najwyższą jakość żywności.

Prezes INSPRO
Rafał Górski

Zachęcamy do zapoznania się z dokumentami na ten temat:

Chcę wiedzieć Instytut Spraw Obywatelskich

Przejdź na podstronę inicjatywy:

Co robimy / Chcę wiedzieć”

Co dalej po powodzi?

Organizacje pozarządowe i przedstawiciele środowisk naukowych zajmujący się gospodarką wodną przekazali dziś Ministrowi Środowiska apel do rządu o naprawę anachronicznego, nieskutecznego systemu ochrony przeciwpowodziowej w Polsce. Apel zawiera charakterystykę najważniejszych błędów ochrony przeciwpowodziowej oraz wskazuje środki naprawcze, których wdrożenie pozwoliłoby ograniczyć skalę strat.

gazeta aktywność obywatelska CW nr 27 / 2021

Chcę wiedzieć
# Zdrowie

Nie dajmy się dłużej truć!

Zapraszamy do lektury najnowszego numeru „Aktywności Obywatelskiej”, która w całości poświęcona jest glifosatowi – najpopularniejszemu składnikowi herbicydów na świecie. Gazetę przygotowaliśmy wspólnie z Fundacją Ecorower.