Stanowisko INSPRO w sprawie przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej

Instytut Spraw Obywatelskich wraz z szerokim spektrum polskich pozarządowych organizacji ekologicznych, rolniczych i społecznych przyjęło wspólne stanowisko na temat przyszłości Wspólnej Polityki Rolnej do roku 2020.

Uważamy, że wsparcie finansowe gospodarstw rolnych w Unii Europejskiej powinno być utrzymane, z zastrzeżeniem, że ze środków publicznych, nie powinny być dotowane gospodarstwa prowadzące intensywną produkcję przemysłową, która pociąga za sobą negatywne skutki środowiskowe i społeczne przez wykluczanie z rynku drobnych producentów oraz niehumanitarne traktowanie zwierząt. Natomiast wsparcie dla gospodarstw małych, rodzinnych i na terenach o trudnych warunkach gospodarowania jest konieczne dla utrzymania produkcji rolniczej na poziomie lokalnym i zapewnienia dochodów rodzin rolniczych.

Szczególne wsparcie powinno być przewidziane dla produkcji ekologicznej oraz tradycyjnych gospodarstw rodzinnych, jako systemów zapewniających najwyższą jakość żywności.

Prezes INSPRO
Rafał Górski

Zachęcamy do zapoznania się z dokumentami na ten temat:

Chcę wiedzieć Instytut Spraw Obywatelskich

Mieszkańcy decydują?

Zapraszamy na kolejną audycję z cyklu „Czy masz świadomość?”, która odbędzie się 26 czerwca (sobota) w godzinach 15.00 – 18.00 w Studenckim Radiu „Żak” Politechniki Łódzkiej. Tematem najbliższej audycji będzie udział obywateli w procesach decyzyjnych w ich miastach. Wspólnie zastanowimy się, czy istnieją kanały, poprzez które możemy decydować o najważniejszych kwestiach dotyczących naszej okolicy oraz w jaki sposób organizować się, aby kształtować świadome społeczeństwo obywatelskie.