Opinia

Stanowisko INSPRO ws. specustawy mieszkaniowej

Podpis (pixabay)

Proponowane w ustawie (tzw. specustawie mieszkaniowej) rozwiązania to pogłębienie chaosu planistycznego w Polsce, naruszenie pewności prawa w tym zakresie i korzyść właściwie jedynie dla deweloperów. Wbrew oficjalnemu stanowisku MIiR projektowana ustawa nie zapewnia w żaden sposób ograniczenia suburbanizacji, nie prowadzi do poprawy jakości życia związanej z wysokimi standardami urbanistycznymi dla nowych inwestycji czy szybkiej rewitalizacji terenów poprzemysłowych.

Projekt ustawy powinien zostać odrzucony w całości a rekomendowane w nim rozwiązania zdecydowanie wycofane. Należy natychmiast wznowić prace legislacyjne nad projektem Kodeksu Urbanistyczno-Budowlanego (KUB) w dotychczas proponowanym kształcie oraz nad wprowadzającą niektóre z zaplanowanych w KUB rozwiązań tzw. ustawą inwestycyjną (ustawa o zmianie niektórych ustaw w związku z uproszczeniem procesu inwestycyjno-budowlanego), która ogranicza najbardziej szkodliwe dla przestrzeni mechanizmy jej zagospodarowania stosowane w Polsce.

Należy jednocześnie zintensyfikować prace nad i wdrażanie instrumentów wspierania gminnych i krajowych inwestycji mieszkaniowych przeznaczonych dla osób o umiarkowanych dochodach takich jak kompleksowe rozwiązania przewidziane w ustawie o Krajowym Zasobie Nieruchomości – w tym tworzenie mieszkań z czynszem regulowanym, dalsza poprawa systemu zarządzania mieszkaniami komunalnymi (w tym np. czynsz socjalny zamiast lokalu socjalnego), rozwiązaniami wspierającymi rewitalizację istniejących zasobów mieszkaniowych, popularyzację społecznego mieszkalnictwa czynszowego czy tworzenie kooperatyw mieszkaniowych. Różnorodność i kompleksowość rozwiązań jest konieczna dla rzeczywistego stworzenia oferty będącej uzupełnieniem oferty komercyjnej kierowanej do zamożniejszych warstw społeczeństwa i mechanizmem stabilizacji cen na rynku sprzedaży oraz najmu nieruchomości. (…)

Stanowisko i uwagi Instytutu Spraw Obywatelskich w sprawie projektu ustawy o ułatwieniach w przygotowaniu i realizacji inwestycji mieszkaniowych oraz inwestycji towarzyszących (pdf).

Obywatele rozliczają

Portal "Obywatele rozliczają" to nowa, wspólna inicjatywa INSPRO i Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego (WDiNP UW). Jej celem jest stworzenie otwartej bazy obietnic składanych przez polskich polityków i bieżące sprawdzanie, jak są one realizowane.

III Konferencja Rad Programowych Polskiego Radia i TVP

27 października 2009 r. w oddziale regionalnym Telewizji Polskiej w Katowicach odbyła się III Konferencja Rad Programowych Polskiego Radia i Telewizji Polskiej dotycząca cyfryzacji telewizji. Łódź reprezentowali: prezes Radia Łódź Dariusz Szewczyk, członkini rady programowej TVP Łódź senator Elżbieta Więcławska-Sauk oraz Szymon Surmacz – wiceprzewodniczący Rady Programowej Radia Łódź i ekspert Instytutu Spraw Obywatelskich.

Dom to praca

Projekt INSPRO doceniony!

Niezmiernie miło nam poinformować, iż projekt Instytutu Spraw Obywatelskich: „Mama kreatywna – mama pracująca. Szkolenia, doradztwo, coaching” został umieszczony w albumie „Kapitalne możliwości – przykłady dobrych praktyk z województwa łódzkiego”, którego pomysłodawcą jest Wojewódzki Urząd Pracy w Łodzi. Wraz z albumem powstał również program telewizyjny „KAPITALNE MOŻLIWOŚCI dobre praktyki”, który można zobaczyć na antenie TVP Łódź. Przedsięwzięcie pod red. Katarzyny Pełki – Wolsztajn promuje Program Operacyjny Kapitał Ludzki w obszarach wdrażanych przez WUP. Każdy odcinek programu prezentuje ciekawe projekty realizowane na terenie województwa łódzkiego. Jak mówią sami inicjatorzy akcji: Cykl "KAPITALNE MOŻLIWOŚCI dobre praktyki" ma zachęcić instytucje do przygotowywania projektów pomagających mieszkańcom naszego regionu w znalezieniu zatrudnienia. Pokazujemy przykłady przedsięwzięć realizowanych przy wsparciu środków unijnych i historie osób, które dzięki nim zdobyły nowe umiejętności i kwalifikacje, znalazły pracę czy otworzyły własną firmę.

Notice: Undefined index: without_styling in /www/instytutsprawob_www/www/instytutsprawobywatelskich.pl/wp-content/plugins/freshmail-integration/src/Plugin/Newsletter/Freshmail.php on line 500