Stop marnowaniu żywności

Stop marnowaniu żywności_alert
fot. flickr.com/photos/gustavthree/2431874910/ CC BY 2.0
Tygodnik Spraw Obywatelskich – logo

Nr 102 / (50) 2021

100 000 000 ton żywności – tyle co roku trafia do śmietników w całej Europie (dane z raportu ONZ). W niechlubnym rankingu Polacy uplasowali się na 5. miejscu – rocznie wyrzucamy aż 9 000 000 ton jedzenia. Problem wynika z faktu, że kupujemy więcej żywności, niż jesteśmy w stanie zjeść.

Święta Bożego Narodzenia – z wieloma spotkaniami przy (zbyt)suto zastawionych stołach – to okres szczególnie „sprzyjający” marnowaniu żywności. Kupujemy i przygotowujemy zbyt wiele potraw, których nie zjadamy. Warto zatem zastanowić się, co możemy zrobić, aby temu zapobiec.

Jest wiele przydatnych metod, które pomagają robić optymalne zakupy i ograniczyć wyrzucanie żywności.

Sprawdź inne artykuły z tego wydania tygodnika:

Nr 102 / (50) 2021

Przejdź do archiwum tekstów na temat:

Instytut Spraw Obywatelskich

Być może zainteresują Cię również:

OWES Instytutu

Kolejne szkolenie z mocnych stron w Pabianicach

Już teraz zapraszamy na kolejne bezpłatne szkolenie: „Odkryj swoje mocne strony – jak się wyróżnić i znaleźć pracę?" organizowane przez Centrum KLUCZ w Pabianicach. Dzięki nam i naszym trenerom dowiesz się m.in.: jak napisać rzetelne i profesjonalne CV oraz list motywacyjny, powiemy Ci jak odpowiednio prezentować się przed pracodawcą, a także jak wykorzystać swoje mocne strony na rozmowie kwalifikacyjnej. Z naszych szkoleń skorzystało blisko 100 osób! Bądź następny i nie zmarnuj okazji!