fbpx

Stop marnowaniu żywności

Stop marnowaniu żywności_alert
fot. flickr.com/photos/gustavthree/2431874910/ CC BY 2.0
Tygodnik Spraw Obywatelskich – logo

Nr 102 / (50) 2021

100 000 000 ton żywności – tyle co roku trafia do śmietników w całej Europie (dane z raportu ONZ). W niechlubnym rankingu Polacy uplasowali się na 5. miejscu – rocznie wyrzucamy aż 9 000 000 ton jedzenia. Problem wynika z faktu, że kupujemy więcej żywności, niż jesteśmy w stanie zjeść.

Święta Bożego Narodzenia – z wieloma spotkaniami przy (zbyt)suto zastawionych stołach – to okres szczególnie „sprzyjający” marnowaniu żywności. Kupujemy i przygotowujemy zbyt wiele potraw, których nie zjadamy. Warto zatem zastanowić się, co możemy zrobić, aby temu zapobiec.

Jest wiele przydatnych metod, które pomagają robić optymalne zakupy i ograniczyć wyrzucanie żywności.

Sprawdź inne artykuły z tego wydania tygodnika:

Nr 102 / (50) 2021

Przejdź do archiwum tekstów na temat:

Instytut Spraw Obywatelskich

Być może zainteresują Cię również:

Centrum KLUCZ
Grupa INSPRO

Szkolenie: Innowacje w pozyskiwaniu funduszy dla ngo. Zapraszamy!

By tworzyć stabilne budżety, liderzy ngo muszą zmienić sposób myślenia strategicznego i działania operacyjnego. Muszą szukać synergii pomiędzy 5 źródłami pozyskiwania funduszy. Nie wystarczy dobre serce. Nie wystarczą konkursy grantowe lub 1%. Nie wystarczą darczyńcy indywidualni. CZAS NA ROZWÓJ. CZAS NA SYNERGIĘ. CZAS NA WYGRANĄ! Centrum KLUCZ oraz Grupa INSPRO Sp. z o. o. zapraszają na praktyczne, 2-dniowe warsztaty o pozyskiwaniu  funduszy dla ngo.