fbpx

Świadomy obywatel, świadomy konsument

Pod takim tytułem odbyła się 18 listopada 2015 roku debata ekspercka w siedzibie redakcji dziennika „Rzeczpospolita” w Warszawie. Jednym z jej uczestników był Rafał Górski, prezes Instytutu Spraw Obywatelskich.

W trakcie dyskusji poruszano kwestie związane z budowaniem świadomości obywatelskiej i konsumenckiej. Mówiono o roli instytucji kontrolujących jakość i systemy znakowania żywności. Ważnym wątkiem debaty było często podkreślane prawo konsumentów do informacji o produkcie i do rzetelnego oznakowania żywności. Konsument powinien być aktywny w wybieraniu tego, co trafia na jego talerz. Z drugiej strony, żeby móc dokonać świadomego wyboru, powinien mieć dostęp do wszelkich potrzebnych mu informacji na temat produktu. Tymczasem w Polsce wciąż brakuje na produktach żywnościowych oznakowania „wolne od GMO”.

„Prawo do żywności bez GMO” – Katarzyna Nowosielska pisze w „Rzeczpospolitej” o najważniejszych wątkach debaty i naszym, obywatelskim i konsumenckim, prawie wyboru.

Przejdź do archiwum tekstów na temat:

Chcę wiedzieć

Przejdź na podstronę inicjatywy:

Co robimy / Chcę wiedzieć”

Być może zainteresują Cię również:

Chcę wiedzieć
# Zdrowie

Masowe wymieranie pszczół

Kilka dni temu Greenpeace, z którym współpracujemy w ramach kampanii „Naturalne geny” opublikował raport pod tytułem „Spadek populacji pszczół. Przegląd czynników zagrażających owadom zapylającym i rolnictwu w Europie”.