INSPRO popiera wspólne stanowisko w sprawie ustawy o zrzeszeniach

Instytut Spraw Obywatelskich dołączył do grona ponad pięciuset organizacji pozarządowych, które sprzeciwiają się przyjęciu senackiego projektu ustawy o zrzeszeniach w proponowanym przez projektodawcę kształcie.

Projekt ustawy o zrzeszeniach od początku budził wiele kontrowersji. Głosy krytyki pojawiały się zwłaszcza w środowisku pozarządowym, które najdotkliwiej może odczuć skutki wejścia w życie nowej regulacji. Instytut Spraw Obywatelskich całkowicie zgadza się ze stanowiskiem, iż projekt ten zawiera szereg regulacji, które są nie do przyjęcia, gdyż oznaczają dla stowarzyszeń wzrost biurokratycznych obciążeń oraz unieważnienie dotychczasowego dorobku prawnego i wielu dobrych praktyk wyrosłych na gruncie orzecznictwa.

Projekt w wyraźny sposób ogranicza również wolność zrzeszania się, poprzez zniesienie możliwości zrzeszania się osób niepełnoletnich i cudzoziemców. Co ciekawe, do grona krytyków projektu dołączają również niektóre ministerstwa i urzędy centralne, w tym m.in.: Ministerstwo Sprawiedliwości i Prokuratoria Generalna Skarbu Państwa.

Wszystkie organizacje, które nie zgadzają się z proponowanymi przez Senat rozwiązaniami zachęcamy do poparcia inicjatywy poprzez podpisanie się pod wspólnym stanowiskiem.

Centrum KLUCZ Instytut Spraw Obywatelskich