INSPRO popiera wspólne stanowisko w sprawie ustawy o zrzeszeniach

Instytut Spraw Obywatelskich dołączył do grona ponad pięciuset organizacji pozarządowych, które sprzeciwiają się przyjęciu senackiego projektu ustawy o zrzeszeniach w proponowanym przez projektodawcę kształcie.

Projekt ustawy o zrzeszeniach od początku budził wiele kontrowersji. Głosy krytyki pojawiały się zwłaszcza w środowisku pozarządowym, które najdotkliwiej może odczuć skutki wejścia w życie nowej regulacji. Instytut Spraw Obywatelskich całkowicie zgadza się ze stanowiskiem, iż projekt ten zawiera szereg regulacji, które są nie do przyjęcia, gdyż oznaczają dla stowarzyszeń wzrost biurokratycznych obciążeń oraz unieważnienie dotychczasowego dorobku prawnego i wielu dobrych praktyk wyrosłych na gruncie orzecznictwa.

Projekt w wyraźny sposób ogranicza również wolność zrzeszania się, poprzez zniesienie możliwości zrzeszania się osób niepełnoletnich i cudzoziemców. Co ciekawe, do grona krytyków projektu dołączają również niektóre ministerstwa i urzędy centralne, w tym m.in.: Ministerstwo Sprawiedliwości i Prokuratoria Generalna Skarbu Państwa.

Wszystkie organizacje, które nie zgadzają się z proponowanymi przez Senat rozwiązaniami zachęcamy do poparcia inicjatywy poprzez podpisanie się pod wspólnym stanowiskiem.

Centrum KLUCZ Instytut Spraw Obywatelskich

Centrum KLUCZ

KLUCZ-owe szkolenia z fundraisingu po raz drugi. Zapraszamy!

Centrum KLUCZ już po raz drugi zaprasza na bezpłatne szkolenie „W poszukiwaniu Złotego Runa – fundraising w Twojej organizacji”, które odbędzie się w Łodzi w dniach 20 – 21 lutego 2014 r. Szkolenie kierowane jest do przedstawicieli podmiotów ekonomii społecznej (w szczególności organizacji pozarządowych) z terenu woj. łódzkiego.

Centrum KLUCZ

Przedsiębiorczość społeczna ponadnarodowo!

W styczniu 2013 r. rozpoczęliśmy realizację kolejnego projektu związanego z promocją, wdrażaniem i rozwojem przedsiębiorczości społecznej w woj. łódzkim. „OWES INSPRO – rozwiązania ponadnarodowe” - bo o nim właśnie mowa, to innowacyjny projekt, który realizujemy wspólnie z partnerem z Niemiec – Deutscher Fundraising Verband (Niemieckie Stowarzyszenie Fundraisingu), drugą co do wielkości w Europie organizacją tego rodzaju.