INSPRO popiera wspólne stanowisko w sprawie ustawy o zrzeszeniach

Instytut Spraw Obywatelskich dołączył do grona ponad pięciuset organizacji pozarządowych, które sprzeciwiają się przyjęciu senackiego projektu ustawy o zrzeszeniach w proponowanym przez projektodawcę kształcie.

Projekt ustawy o zrzeszeniach od początku budził wiele kontrowersji. Głosy krytyki pojawiały się zwłaszcza w środowisku pozarządowym, które najdotkliwiej może odczuć skutki wejścia w życie nowej regulacji. Instytut Spraw Obywatelskich całkowicie zgadza się ze stanowiskiem, iż projekt ten zawiera szereg regulacji, które są nie do przyjęcia, gdyż oznaczają dla stowarzyszeń wzrost biurokratycznych obciążeń oraz unieważnienie dotychczasowego dorobku prawnego i wielu dobrych praktyk wyrosłych na gruncie orzecznictwa.

Projekt w wyraźny sposób ogranicza również wolność zrzeszania się, poprzez zniesienie możliwości zrzeszania się osób niepełnoletnich i cudzoziemców. Co ciekawe, do grona krytyków projektu dołączają również niektóre ministerstwa i urzędy centralne, w tym m.in.: Ministerstwo Sprawiedliwości i Prokuratoria Generalna Skarbu Państwa.

Wszystkie organizacje, które nie zgadzają się z proponowanymi przez Senat rozwiązaniami zachęcamy do poparcia inicjatywy poprzez podpisanie się pod wspólnym stanowiskiem.

Centrum KLUCZ Instytut Spraw Obywatelskich

Centrum KLUCZ

Debata o ekonomii społecznej

Zachęcamy wszystkich do obejrzenia debaty telewizyjnej na temat ekonomii społecznej w regionie łódzkim. W imieniu INSPRO (projekt Klucz i Wiatrak) wystąpiła Maria Nowakowska. Podczas programu…

Polityka jest dla ludzi

"Polityka dla ludzi, nie dla zysku – powstrzymać banki i korporacje przed przejmowaniem naszej demokracji" – tak brzmi hasło przewodnie popieranej przez nas kampanii, mającej zaktywizować obywateli do wpłynięcia na kandydatów do Parlamentu Europejskiego.