Wysłaliśmy list otwarty do wicepremiera Mateusza Morawieckiego

Wspólnie z organizacjami pozarządowymi apelujemy do wicepremiera Mateusza Morawieckiego o rozszerzenie systemu opłat drogowych viaTOLL oraz wprowadzenie norm emisyjnych i paliwowych dla samochodów ciężarowych.

„100% tras kolejowych jest objętych opłatami za przejazd, podczas gdy zaledwie 1% dróg publicznych znajduje się w systemie viaTOLL. Upraszczając, pociągi płacą za każdy kilometr użytkowanych torów, a ciężarówki za znikomy fragment przejechanych dróg. Sto do jednego to zdumiewająca dysproporcja. Nikogo nie dziwi, że przewoźnicy kolejowi ponoszą opłaty. Wszyscy uważają to za normalne. Takie same zasady powinny obowiązywać przewoźników transportu drogowego” – stwierdza Piotr Skubisz, ekspert Instytutu Spraw Obywatelskich INSPRO.

Rozszerzenie systemu viaTOLL może zapewnić dodatkowe wpływy do budżetu państwa. W Polsce środki z opłat drogowych są przekazywane do Krajowego Funduszu Drogowego (KFD). W 2015 roku wpływy z tego tytułu wynosiły około 1,55 miliarda złotych, podczas gdy samo finansowanie systemu poboru opłat za przejazd kosztowało prawie 358 milionów złotych. Warto dodać, że KFD odpowiada m.in. za gromadzenie środków finansowych na budowę i przebudowę tras krajowych.

Tiry na tory

Prezes będzie decydował

Z przyjemnością zawiadamiamy, że nasz prezes Rafał Górski został wybrany przez Radę Pożytku Publicznego, do współtworzenie zespołu opiniującego wnioski…

Konferencja „Uwaga TTIP”

Stop TTIP

Konferencja „Uwaga TTIP”

20 lutego 2015 r. (piątek) w godz. 10:00–15:00 odbędzie się konferencja poświęcona negocjowanej obecnie umowie handlowej pomiędzy Unią Europejską a Stanami Zjednoczonymi. (TTIP). Będzie to największe spotkaniem polskich organizacji zainteresowanych tym tematem. INSPRO reprezentował będzie nasz prezes Rafał Górski.

Centrum Wspierania Rad Pracowników

Złożyliśmy skargę do Komisji Europejskiej

Instytut Spraw Obywatelskich wzniósł skargę do Komisji Europejskiej w sprawie nieprawidłowego wdrażania przez Polskę Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady z 11 marca 2002 r. Dyrektywa reguluje ogólne ramowe warunki informowania i przeprowadzania konsultacji z pracownikami we Wspólnocie Europejskiej. Pomimo, że obowiązuje ona w Polsce od 8 lat, wiele faktów dowodzi, że nie funkcjonuje ona zgodnie z intencjami jej autorów.