Jajka i Twoje zdrowie – fakty i mity
Z prof. Tadeuszem Trziszka z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, rozmawia Rafał Górski, redaktor naczelny Tygodnika Spraw Obywatelskich.
Nie ma w przyrodzie drugiego, tak doskonałego surowca spożywczego niż jaja. Normalnie zniesione i zapłodnione jajo kurze po dostarczeniu energii w postaci ciepła (39 stopni Celsjusza) przez 21 dni przeistacza się w żywy organizm (pisklę), który jest zdolny do wzrostu i dalszego rozwoju. Zatem wszystkie niezbędne substancje potrzebne do jego stworzenia zawarte są w jaju. Ten właśnie fakt świadczy o wartości biologicznej jaja i wskazuje jak cenne zawiera składniki.
prof. Tadeusz Trziszka
Mięso, drób, jaja i nabiał są najzdrowsze, kiedy pochodzą od zwierząt trzymanych na zewnątrz i odżywiających się w sposób dla nich naturalny.
Ron Schmid, „Pierwotne odżywianie”
Źródłem białka o najwyższej wartości odżywczej są jaja (11 g białka w ważącym 60 g jajku).
prof. Grażyna Cichosz
- Po czym poznać, że jajko jest dobrej jakości?
- Jakie są najważniejsze mity związane z jajkami, a jakie odpowiadające im fakty?
- Kto korzysta na rozsiewaniu mitów związanych z jajkami?
- Ile jajek powinniśmy spożywać dziennie? Czy jeść całe jajka, czy tylko żółtka?
- „Fosfolipidy są jednymi z najważniejszych substancji życia, zwłaszcza dla funkcji mózgu i serca, wątroby i nerek”. Co fosfolipidy mają wspólnego z jajkami?
- Czy jajka mogą służyć w profilaktyce leczenia chorób cywilizacyjnych?
- Jakiego ważnego pytania w temacie jajek nikt Panu jeszcze nie zadał? I jaka jest odpowiedź na to pytanie?
Muzyka „Also Sprach Zarathustra – Einleitung” – Kevin MacLeod, CC BY 3.0