Jajka i Twoje zdrowie – fakty i mity

kura znosząca jajka w kurniku

Z prof. Tadeuszem Trziszka z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, rozmawia Rafał Górski, redaktor naczelny Tygodnika Spraw Obywatelskich.

Nie ma w przyrodzie drugiego, tak doskonałego surowca spożywczego niż jaja. Normalnie zniesione i zapłodnione jajo kurze po dostarczeniu energii w postaci ciepła (39 stopni Celsjusza) przez 21 dni przeistacza się w żywy organizm (pisklę), który jest zdolny do wzrostu i dalszego rozwoju. Zatem wszystkie niezbędne substancje potrzebne do jego stworzenia zawarte są w jaju. Ten właśnie fakt świadczy o wartości biologicznej jaja i wskazuje jak cenne zawiera składniki.
prof. Tadeusz Trziszka

Mięso, drób, jaja i nabiał są najzdrowsze, kiedy pochodzą od zwierząt trzymanych na zewnątrz i odżywiających się w sposób dla nich naturalny.
Ron Schmid, „Pierwotne odżywianie”

Źródłem białka o najwyższej wartości odżywczej są jaja (11 g białka w ważącym 60 g jajku).
prof. Grażyna Cichosz

  1. Po czym poznać, że jajko jest dobrej jakości?
  2. Jakie są najważniejsze mity związane z jajkami, a jakie odpowiadające im fakty?
  3. Kto korzysta na rozsiewaniu mitów związanych z jajkami?
  1. Ile jajek powinniśmy spożywać dziennie? Czy jeść całe jajka, czy tylko żółtka?
  2. „Fosfolipidy są jednymi z najważniejszych substancji życia, zwłaszcza dla funkcji mózgu i serca, wątroby i nerek”. Co fosfolipidy mają wspólnego z jajkami?
  3. Czy jajka mogą służyć w profilaktyce leczenia chorób cywilizacyjnych?
  4. Jakiego ważnego pytania w temacie jajek nikt Panu jeszcze nie zadał? I jaka jest odpowiedź na to pytanie?
Pobierz mp3

Działamy bez cenzury. Nie puszczamy reklam, nie pobieramy opłat za teksty. Potrzebujemy Twojego wsparcia. Dorzuć się do mediów obywatelskich.

Muzyka „Also Sprach Zarathustra – Einleitung” – Kevin MacLeod, CC BY 3.0

Sprawdź inne artykuły z tego wydania tygodnika:

Nr 214 / (6) 2024

Przejdź do archiwum tekstów na temat:

# Zdrowie Czy masz świadomość?

Być może zainteresują Cię również: