Jajka i Twoje zdrowie – fakty i mity

kura znosząca jajka w kurniku

Z prof. Tadeuszem Trziszka z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, rozmawia Rafał Górski, redaktor naczelny Tygodnika Spraw Obywatelskich.

Nie ma w przyrodzie drugiego, tak doskonałego surowca spożywczego niż jaja. Normalnie zniesione i zapłodnione jajo kurze po dostarczeniu energii w postaci ciepła (39 stopni Celsjusza) przez 21 dni przeistacza się w żywy organizm (pisklę), który jest zdolny do wzrostu i dalszego rozwoju. Zatem wszystkie niezbędne substancje potrzebne do jego stworzenia zawarte są w jaju. Ten właśnie fakt świadczy o wartości biologicznej jaja i wskazuje jak cenne zawiera składniki.
prof. Tadeusz Trziszka

Mięso, drób, jaja i nabiał są najzdrowsze, kiedy pochodzą od zwierząt trzymanych na zewnątrz i odżywiających się w sposób dla nich naturalny.
Ron Schmid, „Pierwotne odżywianie”

Źródłem białka o najwyższej wartości odżywczej są jaja (11 g białka w ważącym 60 g jajku).
prof. Grażyna Cichosz

  1. Po czym poznać, że jajko jest dobrej jakości?
  2. Jakie są najważniejsze mity związane z jajkami, a jakie odpowiadające im fakty?
  3. Kto korzysta na rozsiewaniu mitów związanych z jajkami?
  1. Ile jajek powinniśmy spożywać dziennie? Czy jeść całe jajka, czy tylko żółtka?
  2. „Fosfolipidy są jednymi z najważniejszych substancji życia, zwłaszcza dla funkcji mózgu i serca, wątroby i nerek”. Co fosfolipidy mają wspólnego z jajkami?
  3. Czy jajka mogą służyć w profilaktyce leczenia chorób cywilizacyjnych?
  4. Jakiego ważnego pytania w temacie jajek nikt Panu jeszcze nie zadał? I jaka jest odpowiedź na to pytanie?
Pobierz mp3

Muzyka „Also Sprach Zarathustra – Einleitung” – Kevin MacLeod, CC BY 3.0

Sprawdź inne artykuły z tego wydania tygodnika:

Nr 214 / (6) 2024

Przejdź do archiwum tekstów na temat:

# Zdrowie Czy masz świadomość?

Być może zainteresują Cię również:

Smombie

Uwaga smombie – Światowy Dzień bez Telefonu Komórkowego…