Oświadczenie ws. komitetu wyborczego

Rafał Górski

W związku z licznymi zapytaniami ze strony naszych sympatyków oświadczam:

Kampania i społeczność „Obywatele decydują” nie są częścią Komitetu Wyborczego Demokracja Bezpośrednia Obywatele decydują. Komitet został zarejestrowany przez partię Demokracja Bezpośrednia (DB) na wybory parlamentarne 2015.

Nie prowadzimy razem z DB wspólnej inicjatywy wyborczej. Nazwa „Obywatele decydują” została użyta bez konsultacji z nami.

Jednocześnie chcę podkreślić, że jako Instytut Spraw Obywatelskich współpracowaliśmy z partią Demokracja Bezpośrednia przy okazji różnych wydarzeń (seminariów, debat). Wspominamy tamtą współpracę, jako rzetelną.

Rafał Górski
Instytutu Spraw Obywatelskich

Oświadczenie (pdf)

Obywatele KOntrolują

22 września – międzynarodowy dzień przeciw wydobyciu gazu łupkowego

Obywatelski sprzeciw wobec działań związanych z wdrażaniem nowego sposobu pozyskiwania kopalin, gazu ziemnego i ropy naftowej, ze skał łupkowych znajdzie swój punkt kulminacyjny 22 września, kiedy to dojdzie do ponad 125 akcji i protestów na całym świecie skupionych wokół wspólnego celu wprowadzenia zakazu wydobycia tzw. "gazu łupkowego" oraz wywarcia nacisku na poszukiwanie i wprowadzanie czystych, odnawialnych źródeł energii.

Centrum KLUCZ

Dobry Testament

W imieniu Polskiego Stowarzyszenia Fundraisingu zapraszamy na seminarium inaugurujące ogólnopolską kampanię testamentową „Dobry Testament”, które odbędzie się 18 czerwca w Warszawie.