Czy grzyby leczą?
Z prof. Bożeną Muszyńską, autorką książki „Jadalne gatunki grzybów źródłem substancji dietetycznych i leczniczych”, rozmawia Rafał Górski, redaktor naczelny Tygodnika Spraw Obywatelskich.
Do napisania tego opracowania sprowokowała mnie panująca powszechnie (nawet w środowiskach medycznych!) opinia o ich znikomej wartości odżywczej i leczniczej.
W Europie pierwszy raz właściwości lecznicze grzybów opisał Hipokrates w IV w. p.n.e. Trzeba jednak zaznaczyć, że grzyby częściej były wykorzystywane w medycynie ludowej Chin, Japonii, Malezji, niż w Europie, gdzie spożywano je przede wszystkim ze względu na ich zapach i smak.
Wartość dietetyczna i lecznicza tych ostatnich, (czyli pieczarek, boczniaków, twardziaka czy grzybów Mun), będących w naszym kraju w oficjalnym obrocie w sprzedaży nie odbiega od grzybów dziko rosnących.
Bożena Muszyńska, „Jadalne gatunki grzybów źródłem substancji dietetycznych i leczniczych” (2012)
- Dlaczego warto jeść grzyby?
- Jakie są trzy najważniejsze mity i fakty związane z grzybami?
- Jakie są właściwości lecznicze boczniaka, pieczarki i twardziaka (shitake)?
- Jakie są właściwości lecznicze trzech najpopularniejszych grzybów dziko rosnących w polskich lasach?
- Czy możemy hodować boczniaki w domu?
- Kiedy zaczęła się Pani przygoda z grzybami jadalnymi?
- Maczużnik bojowy i soplówka jeżowata – co nam dają te grzyby?
Muzyka „Also Sprach Zarathustra – Einleitung” – Kevin MacLeod, CC BY 3.0