List otwarty do prezesa TVP Jacka Kurskiego *AKTUALIZACJA*

W związku z  odmową TVP na emisję naszego spotu „Wszyscy jesteśmy królikami doświadczalnymi” wysłaliśmy pismo do Prezesa TVP Jacka Kurskiego z wnioskiem o ponowne rozpatrzenie decyzji.

Zapoznaj się z treścią listu

Spot miał zostać wyemitowany w ramach nieodpłatnego czasu antenowego przeznaczonego dla organizacji pożytku publicznego. TVP w decyzji odmownej argumentuje:

Spoty powinny wpływać na zmianę postaw społecznych, a tymczasem przedstawiony spot promuje akcję podpisywania petycji.

Uważamy to za bezzasadne, bo przecież podpisanie się pod petycją obywatelską i udzielenie poparcia inicjatywie jest zmianą postawy społecznej w tej konkretnej sprawie.

*AKTUALIZACJA*

Dziś (15.11.2016 r.) otrzymaliśmy odpowiedź od TVP (pdf).

# Zdrowie

Konferencja prasowa Kampanii „Naturalne Geny” w Łodzi

W czwartek 30 lipca br. o godz 11.00 w siedzibie Instytutu Spraw Obywatelskich przy ulicy Więckowskiego 33/127 w Łodzi odbędzie się konferencja prasowa inicjująca Kampanię „Naturalne Geny”, której celem jest zwiększenie świadomości konsumentów i zwrócenie uwagi na zagrożenia płynące ze stosowania Organizmów Modyfikowanych Genetycznie (GMO) w produkcji żywności.

# Zdrowie

Ujawnione po raz pierwszy – GMO depesze dyplomacji amerykańskiej z Warszawy

Portal WIKILEAKS publikuje porażające materiały o promowaniu GMO przez dyplomację amerykańską w Polsce i Bułgarii. Widzimy tu dziesiątki nieoficjalnych spotkań nie tylko z biotechnologami, którzy mają grać rolę "niezależnych" ekspertów, ale także z politykami i dziennikarzem Gazety Wyborczej znanym z wytrwałego promowania biotechnologii w Polsce. Materiały te stawiają pod znakiem zapytania suwerenność Polski w podejmowaniu decyzji na temat dopuszczenia GMO w naszym kraju.