Obecnie coraz więcej osób zastanawia się nad wyborem między żywnością ekologiczną a konwencjonalną. Wybór ten nie dotyczy wyłącznie smaku i ceny, ale również zdrowia i wpływu…
Jennifer Doudna przyczyniła się do odkrycia, które sam James Watson określił mianem najważniejszego biologicznego osiągnięcia od czasu poznania struktury DNA. Doudna i jej…
Z dr n. med. Danutą Myłek rozmawiamy o zakwaszeniu organizmu, na czym smażyć, czym słodzić, jakie jeść mięso i jak zmienić swoje nawyki żywieniowe, żeby cieszyć…
W dobie masowej produkcji i konsumpcji nasze szafy przepełnione są przeróżnymi ubraniami, nabywanymi często z myślą o najnowszych trendach. Z tego powodu rzadko kiedy zastanawiamy się…
Wprowadzanie do obrotu roślin zmodyfikowanych genetycznie przy użyciu Nowych Technik Genomowych (NGT), a szczególnie technologii CRISPR-Cas, generuje wiele potencjalnych zagrożeń dla zdrowia…
Obywatele Unii Europejskiej wielokrotnie zwracali się do europejskich decydentów o drastyczne ograniczenie stosowania pestycydów. Tym samym chcą chronić swoje zdrowie, bioróżnorodność oraz zapewnić…
Z Moniką Kotulak rozmawiamy o tym, czym jest dzika przyroda, na czym polega zdziczanie i czy ochrona przyrody we współczesnym świecie jest sprawą beznadziejną. (Wywiad jest…
Podczas ostatniej sesji plenarnej Parlamentu Europejskiego poparto propozycję Komisji Europejskiej w kwestii szerokiego złagodzenia regulacji dotyczących najnowszej generacji organizmów genetycznie zmodyfikowanych…
Autor był niegdyś żarliwym ekologiem. Tymczasem teraz, jak twierdzi, ekologów można spotkać na konferencjach i rautach organizowanych przez wielkie korporacje, piejących hymny ku czci…
Monsanto założone zostało w 1901 roku jako firma zajmująca się produkcją chemii i leków dla przemysłu. Należy do jednej z największych firm biotechnologicznych na świecie,…
Temat nowych technik genomowych, nazywanych „nowym GMO” i projektu rozporządzenia Komisji Europejskiej w sprawie roślin uzyskiwanych za pomocą nowych technik genomowych z lipca 2023 r.
Zagraża nam kryzys papierowy! Nasza demokracja jest zagrożona przez coraz mniejsze zapasy i rosnące zapotrzebowanie na papier – winne temu są składane przez obywateli i organizacje…
Parlament Europejski debatuje nad prawem dotyczącym wprowadzenia nowych GMO bez wcześniejszych kontroli bezpieczeństwa, obowiązkowej identyfikowalności i etykietowania produktu końcowego. Oznaczałoby to, że żywność zmodyfikowana…
Czy wiesz, że globaliści spod znaku Klausa Schwaba szykują dla Ciebie nową żywność GMO NGT? Chcą nas karmić genetycznie modyfikowanymi roślinami i zwierzętami.
Czy wiesz, że istnieje duże zaniepokojenie nowymi GMO obecnie określanymi złudnie jako NGT? Wydaje się, że Komisja Europejska nie ustaje w planach wprowadzenia rozporządzenia dotyczącego…
W ostatnich dniach Unia Europejska stała w obliczu kontrowersji dotyczących przedłużenia stosowania glifosatu, wywołującego najwięcej emocji składnika wielu herbicydów na świecie. Decyzja, która została…
Wszyscy oczekujemy taniej żywności i innych produktów, ale nie zawsze uświadamiamy sobie, że w pogoni za niskimi cenami szkodzimy drugiemu człowiekowi i planecie. Chodzi o bezpośredni wpływ choćby…
5 lipca 2023 roku Komisja Europejska rzuciła wyzwanie konwencjom dotyczącym rolnictwa, prezentując kontrowersyjną propozycję dotyczącą nowych technik genomowych (NGT). W ślad…